Π. Τσακλόγλου: Από Ιανουάριο 2022 η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης

30/03/2021, 16:55
Π. Τσακλόγλου: Από Ιανουάριο 2022 η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης

Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα αφορά μόνο τις επικουρικές συντάξεις -όχι τις κύριες- και τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022 ή άτομα που είναι κάτω των 35 ετών.

Πρόσθεσε δε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ότι οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων ή όσων θα συνταξιοδοτηθούν με το υφιστάμενο σύστημα δεν επηρεάζονται καθόλου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα χρήματα των νέων ασφαλισμένων δεν θα μένουν στον «κουμπαρά», αλλά θα επενδύονται, επισημαίνοντας ότι ένα σημαντικό τμήμα των επενδύσεων θα γίνεται στην εγχώρια οικονομία.

«Το "καύσιμο" της οικονομικής ανάπτυξης είναι ουσιαστικά οι επενδύσεις και οι επενδύσεις είναι ένας τομέας όπου η Ελλάδα για πάνω από 10 χρόνια υστερεί απελπιστικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου, προσθέτοντας ότι ταχύτερη οικονομική μεγέθυνση σημαίνει περισσότερες δουλειές, άρα περισσότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και υψηλότερη παραγωγικότητα, άρα υψηλότερους μισθούς.

Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, παρατήρησε ότι οι αποδόσεις του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είναι πολύ υψηλότερες από αυτές του διανεμητικού σε χώρες που έχουν πολλά χρόνια λειτουργίας εκ παραλλήλου διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα», ανέφερε.