Societe Generale: Η Ελλάδα πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης

21/04/2021, 13:23
Societe Generale: Η Ελλάδα πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο Societe Generale, που εκτιμά ότι ο ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (με βάση το κεϋνσιανό υπόδειγμα) για την Ελλάδα φτάνει κοντά στο 1x, όταν στην Ευρωζώνη υπολογίζεται κοντά στο 0,7x.

Όπως επισημαίνει ο Yvan Mamalet επικεφαλής οικονομολόγος της «SocGen» για την Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία θα επηρεαστούν θετικότερα από την εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ενώ αντίστοιχα ο πολλαπλασιαστής στη Γερμανία και την Ολλανδία θα φτάσει κοντά στο 0,5x.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος των δημόσιων επενδύσεων είναι υψηλότερος από τη δημόσια κατανάλωση, ιδίως μακροπρόθεσμα, δεδομένης της προστιθέμενης αξίας των πλεονεκτημάτων από την πλευρά της προσφοράς (δηλαδή αύξηση της παραγωγικότητας). Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό το πώς χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια του Ταμείου για δημοσιονομικές δαπάνες ή επενδύσεις.

Επιπλέον, εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των εθνικών πόρων ή των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων (χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη προχωρήσει και θα είχαν χρηματοδοτηθεί διαφορετικά), ο οικονομικός αντίκτυπος θα μπορούσε να μειωθεί.

Ο οικονομολόγος της Societe Generale εκτιμά ότι το Ταμείο θα έχει εγκριθεί σε όλες τις χώρες έως το καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ προς τις χώρες μέλη μέσα στο 2021.

Απαντώντας σε δέκα βασικά ερωτήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, το κυρίως «όπλο» της ΕΕ, όπως χαρακτηρίζεται, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η Societe Generale αναφέρει:

1. Γιατί παίρνει τόσο χρόνο η έγκριση;

Η απάντηση είναι η «δημοκρατία». Ενας χρόνος που απαιτήθηκε είναι ένα μεγάλο διάστημα σε μία πανδημία, αλλά λίγος για τα δεδομένα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών διαδικασιών και αποφάσεων. Η πλήρης επικύρωση του μηχανισμού του Ταμείου ενδέχεται να μην είναι έτοιμη πριν από τα τέλη Ιουνίου ή ακόμη και αργότερα από αυτό το ορόσημο.

2. Πότε θα εγκριθεί;

Το βασικό σενάριο λέει έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, καθώς μένει να δοθεί το πράσινο φως από 10 χώρες.

3. Τι θα γίνει με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας;

Ο οίκος περιμένει ευνοϊκή απόφαση έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, ενδεχομένως με όρους που να αποτρέπουν τη μετεξέλιξη του Ταμείου σε μόνιμο εργαλείο της Ε.Ε.

4. ERF, RRF, MFF – τι διαφορά έχουν τα ονόματα;

Πρόκειται για έξι διαφορετικά σχήματα.

5. Ποιος ωφελείται περισσότερο;

Η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά επίσης η Ελλάδα, η Πορτογαλία και κυρίως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

6. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης θα υποβληθούν, θα εκτιμηθούν και θα εγκριθούν.

7. Πόσα χρήματα θα δοθούν το 2021;

Εως και 60 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,4% του ΑΕΠ.

8. Πόσο γρήγορα θα εισρεύσουν τα χρήματα στη συνέχεια;

Θα γίνει σταδιακά, με τις εκροές να κορυφώνουν το 2024.

9. Ποια θα είναι η επίδραση στις οικονομίες;

Θα είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία ή το Βέλγιο.

10. Πόση δημοσιονομική στήριξη μπορούμε να περιμένουμε συνολικά στην πανδημία;

Οι δαπάνες των κυβερνήσεων μαζί με τα κοινοτικά κονδύλια διαμορφώνουν τη συνολική δημοσιονομική στήριξη για το 2020 και το 2021 σχεδόν στο 17,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Πρόκειται για μεγάλο ποσό, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο στις ΗΠΑ, όπου φτάνει αντίστοιχα στο 18,5% του ΑΕΠ.