ΙΝG: Η Ελλάδα στην κορυφή των δαπανών αντιμετώπισης της πανδημίας

11/05/2021, 13:39
ΙΝG: Η Ελλάδα στην κορυφή των δαπανών αντιμετώπισης της πανδημίας

Πρωταγωνίστρια παγκοσμίως όσον αφορά τις  δημοσιονομικές δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο επενδυτικός οίκος ING με στήριξη ύψους 32,1% του ΑΕΠ.

Συνυπολογίζοντας τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Αθήνα και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το συνολικό ελληνικό πακέτο για την πανδημία είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο (σε σχέση, βέβαια, με το ΑΕΠ) και ξεπερνά ακόμα και το δημοσιονομικό πακέτο που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ για τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το οποίο ανέρχεται στο 25,5% του ΑΕΠ (χωρίς να συνυπολογίζονται τα νέα προτεινόμενα μέτρα, που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από το Κογκρέσο).

Η επίδραση στην ελληνική οικονομία όμως όπως εκτιμά η ING θα είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς στο κομμάτι του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά τα δάνεια υπάρχουν δεσμεύσεις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις που δεν είναι εγγυημένες.

Η ING χαρακτηρίζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πολύ ισορροπημένο, καθώς εμπεριέχει πολλές δαπάνες και για άλλα projects, πέραν της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Next Generation EU.

Η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι δεξιότητες και η απασχόληση αποτελούν βασικούς τομείς στους οποίους η χώρα έχει μείνει πίσω από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και μετά.

Το τέλος της ύφεσης

Εν τω μεταξύ σε ξεχωριστή της έκθεση η ING, εκτίμησε πως ήρθε ήδη το τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη (και την Ελλάδα), προβλέποντας πως μετά από μία τεχνική ύφεση κατά πρώτο τρίμηνο του 2021, οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ όπως και η ελληνική θα ανακάμψουν σημαντικά κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Με το σταδιακό άνοιγμα των περισσότερων οικονομιών της ευρωζώνης να αναμένεται από μέσα στον Μαΐου, πέρα από τις καλύτερες προσδοκίες για τα ταξίδια και τον Τουρισμό που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ένα μέρος των συσσωρευμένων εξαιτίας των lockdowns αποταμιεύσεων προβλέπεται πως θα κατευθυνθεί προς την κατανάλωση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και την κινητήριο δύναμη της ανάκαμψης στην ζώνη του ευρω.

Για την ING, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, δεν αναμένεται πάντως πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ όπως εκτιμά, η ΕΚΤ δεν θα επεκτείνει το «QE πανδημίας», το έκτακτο δηλαδή πρόγραμμα αγοράς τίτλων (PEPP) στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, ενώ δεν αποκλείει οι αγορές ομολόγων να λαμβάνουν χώρα υπό το «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων ( APP) προκειμένου το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης να γίνει σταδιακά.

Στο APP ωστόσο, δεν μπορεί να συμμετάσχει (τουλάχιστον με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις) η Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα» την οποία αναμένεται να αποκτήσει προς το τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023 . Το να καταστεί πάντως το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για τα μακροπρόθεσμα διεθνή κεφάλαια επίσημα (βάση και του καταστατικού τους), κάτι που θα συμβεί μόλις η χώρα αποκτήσει την «επενδυτική βαθμίδα», σημαίνει μεταξύ άλλων, πως δεν θα υπάρχει και η ανάγκη διατήρησης του τεράστιου «μαξιλαριού ρευστότητας» που διατηρεί και το οποίο κοστίζει περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.