«Καθαρό αφήγημα» και επιτάχυνση εξελίξεων!

12/03/2022, 14:28
«Καθαρό αφήγημα» και επιτάχυνση εξελίξεων!

- Ουκρανικό, Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός, Ελληνοτουρκικά βάζουν στο κάδρο σενάρια εκλογών το φθινόπωρο! Απαιτείται η έστω μερική αλλαγή του εκλογικού νόμου!

- Το εθνικό στοίχημα μέσα από Ταμείο Ανάκαμψης, Μεγάλα έργα, ιδιωτικοποιήσεις, χαλάρωση Συμφώνου Σταθερότητας και διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων!

- Οι νέες ισχυρές γεωπολιτικές συμμαχίες, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η ξεκάθαρη θέση «με ποια πλευρά είμαστε» και η μείζονος σημασίας συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν που θα καθορίσει τις εξελίξεις!

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια λιτότητας και τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων - μνημονίων που ισοπέδωσαν την κοινωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνέπεσε αρχικά με την πανδημία του κορωνοϊού και στις μέρες μας με το Ουκρανικό, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, καλείται την ώρα τούτη υπό το βάρος των νέων συνθηκών, αλλά και της μεγάλης πρόκλησης για τα ελληνικά συμφέροντα που διανοίγεται μέσα από την συγκυρία, να διατυπώσει ένα νέο «ΚΑΘΑΡΟ ΑΦΗΓΗΜΑ» προς τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Το γεγονός είναι πως με σύνεση και αποφασιστικότητα, η πανδημία του κορωνοϊού αντιμετωπίσθηκε, την αφήνουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων πίσω μας, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός απολαμβάνουν της μεγάλης εμπιστοσύνης της κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου, όπως άλλωστε καταδεικνύεται και στις δημοσκοπήσεις όπου η Ν.Δ. προηγείται βάσει της εκτίμησης ψήφου πάνω από 11 μονάδες από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ!

Υπό το πρίσμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, έχοντας διαχειρισθεί εξαιρετικά μείζονος σπουδαιότητας κρίσεις, ενώ την ώρα τούτη καλείται επιπροσθέτως να διαχειρισθεί τις παρενέργειες σε οικονομία και νοικοκυριά του Ουκρανικού, την ακρίβεια που είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού αλλά και τα ελληνοτουρκικά, με τη συνάντηση με τον Ερντογάν να αποκτά μεγάλη σημασία.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός με αφορμή την κρίση θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί τόσο από τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, για μια ακόμη χρονιά, όσο και από την διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και από τη διατήρηση των επιτοκίων -και της FED- σε χαμηλά επίπεδα!

Και θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εγκαίρως μέσα από ενέργειες αποφασιστικές της κυβέρνησής της δημιούργησε ισχυρές γεωπολιτικές συμμαχίες, εξοπλίστηκε σημαντικά και διάλεξε ξεκάθαρα στρατόπεδο! Σε ποια πλευρά ανήκει!

Επιπροσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειρισθεί το μεγάλο στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης, την προώθηση των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων, όπως η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, τα μεγάλα έργα και τους οδικούς άξονες, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών!

Υπό τα δεδομένα αυτά και υπό την κρίσιμη συγκυρία του Ουκρανικού, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των Ελληνοτουρκικών, καθίσταται επιβεβλημένη η επιτάχυνση των εξελίξεων και η διατύπωση ενός νέου «καθαρού αφηγήματος» με το οποίο θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός στη βάση της κοινωνίας και στον επιχειρηματικό κόσμο ζητώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης, τώρα την άνοιξη, ή το αργότερο -και πιθανότερο- το φθινόπωρο!

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τώρα περισσότερο από ποτέ, στις κρίσιμες εθνικές στιγμές και στις ώρες αγωνίας που περνάει η κοινωνία λόγω της ρωσικής απειλής, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, απαιτείται η δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων που θα δύνανται να παίρνουν αποφάσεις και να σηκώσουν στους ώμους εθνικά στοιχήματα και προοπτικές!

Υπό το πρίσμα τούτο και υπό το βάρος των συγκυριών καθίσταται επιβεβλημένη η έστω μερική τροποποίηση του εκλογικού νόμου ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακυβερνησίας σε ώρες εθνικής ευθύνης. Διότι, κακά τα ψέματα, είναι αδιανόητο και εθνικά επιζήμιο και επικίνδυνο να έχεις διαφορά 10 και πλέον μονάδων από τον δεύτερο και να μη μπορείς να σχηματίσεις κυβέρνηση, βάζοντας τη χώρα σε μακράς διαρκείας περιπέτειες!