Goldman Sachs για Ελλάδα: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023

10/12/2022, 15:40
Goldman Sachs για Ελλάδα: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023

Για comeback της Ελλάδας κάνει λόγο, με ανάλυσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας πως αυτό έρχεται εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για comeback της Ελλάδας κάνει λόγο, με ανάλυσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας πως αυτό έρχεται εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ειδικότερα, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση επιβραδύνει την εφαρμογή του βασικού δημοσιονομικού προγράμματος της Ευρώπης και την ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, επισημαίνοντας πως μια σειρά από παράγοντες, όπως η στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εκλογές σε πολλά από τα κράτη – μέλη της ΕΕ προσθέτουν δυσκολίες.

Ωστόσο, αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας «υποστηρίζουν» τη φθίνουσα πορεία του χρέους προς ΑΕΠ στο 150% έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται, αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Ανάπτυξη

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αναμένεται να συνεχίσει να έχει την υψηλότερη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το 2023, με την ΕΕ και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% έναντι της πρόβλεψης για -0,1% για τη ζώνη του ευρώ.«Χάρη σε σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια που είναι πιθανά για να επεκταθούνέως το 2023, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ», επισημαίνεται.

Παράλληλα, τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που παρέχονται μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (EFSF και ESM) θα συνεχίσουν να μειώνουν το μερίδιό τους ως ποσοστό του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεών της Goldman Sachs που τοποθετούνται στο 2027.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ωστόσο, ακόμη και μέχρι τότε τα δάνεια από τον επίσημο τομέα αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και παρέχουν ένα μαξιλάρι έναντι των επιπτώσεων αύξησης των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός της μείωσης του χρέους προς το ΑΕΠ και των ευρωπαϊκών δανείων αναμένεται να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων στις πληρωμές τόκων της χώρας, οι οποίες προβλέπεται ότι θα παραμείνουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2027.