Κυρ. Μητσοτάκης στην «SZ»: Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη

25/02/2021, 14:07
Κυρ. Μητσοτάκης στην «SZ»: Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη

Την ελπίδα πως «η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019» επισημαίνει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εμβολιαστική εκστρατεία της Ελλάδας, η επιχείρηση «Ελευθερία», θα διασφαλίσει ότι έως και τον Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Λίγο πριν την απογευματινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να διευκολύνει τα ταξίδια στην ΕΕ», ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία του για τη θέσπιση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid-19 για τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Στην ερώτηση πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μια τέτοια δυνατότητα εμφανίζεται μόνο μία φορά ανά γενιά. Εκφράζει επίσης την αποφασιστικότητά του για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στη ψηφιοποίηση, την αύξηση των επενδύσεων και τη στροφή στις πράσινες μορφές ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει απολιγνιτοποίηση ως το 2028.

Αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός και στα αποτελέσματα της προσπάθειας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έπληξε σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Το σύστημα Υγείας μας υπέφερε από υποχρηματοδότηση κατά τα περασμένα δέκα χρόνια», τονίζει.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αθήνα επέβαλε εκτεταμένο lockdown νωρίτερα από άλλες χώρες κατά το πρώτο κύμα. Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, υπογραμμίζει ότι η Αθήνα δέχεται να συνομιλήσει με την Αγκυρα μόνον για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως (όταν ανέλαβε την εξουσία) έτεινε «χείρα φιλίας» στον Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να είναι εποικοδομητικές οι επαφές ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει «να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί pushbacks, που εκπορεύονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, και τονίζει: «Προστατεύουμε τα σύνορά μας και δεν επιτρέπουμε να εργαλειοποιούνται οι πρόσφυγες για την άσκηση πολιτικής πίεσης».