Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τέσσερεις προτάσεις για την εξάλειψη της αστυνομικής βίας

12/03/2021, 18:23
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τέσσερεις προτάσεις για την εξάλειψη της αστυνομικής βίας

Στις τέσσερεις προτάσεις - πρωτοβουλίες που σκέπτεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση με στόχο την εξάλειψη των περιστατικών αστυνομικής βίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Όπως έγραψε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, " Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει τον δικό του σεβασμό. Μόνο όταν η συμπεριφορά του είναι επαγγελματική μπορεί να γίνει αποτελεσματική. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο”.

"Βρίσκομαι στη Βουλή όχι μόνο για να καταδικάσω από το βήμα του κοινοβουλίου απερίφραστα τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πολίτη, αλλά και για να παρουσιάσω όσα έχει κάνει η κυβέρνηση και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας στο μέλλον”.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στη Βουλή, παρουσίασε τα τέσσερα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε μα σταματήσουν τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς προς πολίτες.

1. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου "για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάσει γεγονότα κατά το δοκούν", όπως είπε ο πρωθυπουργός. "Θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασίας δεδομένων και θέλω την ξεκάθαρη απάντηση σας κ. Τσίπρα εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την πρόταση".

2. Θα υπάρχει συνεργασία με άλλες αστυνομίες, όπως η γαλλική ή η βρετανική, για να ενισχυθούν τα ψυχογραφικά τεστ που είναι απαραίτητα, προκειμένου να υπάρχει διάγνωση, εκ των προτέρων, εάν κάποιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή προς τη βία που θα τον καθιστά επικίνδυνο, για να αναλάβει αυτό το βαρύ λειτούργημα.

3. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

4. Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει, με νομοθετική ρύθμιση, ειδικό βοηθό συνήγορο, με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας, με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.