Μ. Χρυσοχοΐδης: Ειδικό σώμα φύλαξης «στόχων» από ΕΛΑΣ και ιδιωτικές εταιρείες

09/04/2021, 13:25
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ειδικό σώμα φύλαξης «στόχων» από ΕΛΑΣ και ιδιωτικές εταιρείες

Τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Αστυνομίας για τη φύλαξη δημόσιων προσώπων και ευπαθών στόχων, το οποίο θα εκπαιδεύεται συνεχώς, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή σε τρεις περίπου εβδομάδες, θα προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων φύλαξης και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχουν εξαιρέσεις, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, με θέμα «πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων», ο κ. Χρυσοχοΐδης απέρριψε κατηγορηματικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΛΑΣ διέθετε 2 αυτοκίνητα και 14 αστυνομικούς για τη φύλαξη και προστασία του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, κάνοντας λόγο για «λάσπη στον ανεμιστήρα και τερατουργίες».

Ο υπουργός μίλησε για «παρωχημένο σύστημα φύλαξης ευπαθών στόχων», σημειώνοντας ότι παρά τις αλλεπάλληλες βελτιωτικές προσπάθειες που έγιναν «αφήνουν έδαφος για αστοχίες και χώρο σε "ποντικούς" του δημόσιου χώρου».

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη, και νομίζω ότι εκφράζω όλους τους προηγούμενους διατελέσαντες υπουργούς, λέγοντας ότι έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα αυτό το σύστημα. Έχουμε κάνει απόπειρα από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά οι προτάσεις ήταν μικρές ασπιρίνες, εκεί που χρειάζονται τομές. Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη και φαντασία και πολύ διάλογο. Η σημερινή συζήτηση είναι η αρχή αυτής της διαβούλευσης. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, θα μεταφέρουμε καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έδρασαν νωρίτερα από εμάς. Το θέμα είναι απλό. Αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε «την επιτακτική ανάγκη να καταπολεμηθούν πελατειακά φαινόμενα και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στο θέμα φύλαξης επισήμων προσώπων και ευπαθών στόχων». «Ακόμα και στην Αμερική ξέρουν οι πολίτες πόσοι φυλάνε τον πρόεδρο, τη Βουλή, τον Λευκό Οίκο τις ξένες πρεσβείες. Εδώ ούτε τον γενικό αριθμό δεν μπορούμε να πληροφορηθούμε», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

«Η αστυνομική δύναμη για να καλύψει τα αιτήματα φύλαξης δεν αρκεί. Θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσια και συνεχώς αυξανόμενη. Έχουμε να κάνουμε με ένα ασύμμετρο φαινόμενο προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά προστασίας είναι μικρό κλάσμα της ζήτησης. Κάθε υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθεί να πάρει κόσμο από τα "επίσημα", όπως λέγονται και να τον βάλει σε μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, να βγάλει "την αστυνομία στους δρόμους". Όλοι, κι εγώ πρώτος, επαιρόμαστε τους δυο πρώτους μήνες ότι τα καταφέραμε και μετά γυρνάμε στα ίδια. Γιατί, η πίεση της ζήτησης είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν λύνεται με διαταγές», ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο θέμα «φύλαξης δημοσιογράφων-ΜΜΕ, προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού και μέσων συνοδείας ανά κατηγορία αξιωματούχων», ενώ χαρακτήρισε τερατουργίες όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη φύλαξη του κ. Φουρθιώτη.

«Θα φέρουμε σχέδιο νόμου και προτάσεις. Για ένα σύστημα αμερόληπτο, αυξημένης αποτελεσματικότητας, σταθερής λογοδοσίας και διαφάνειας της διοίκησης. Ελπίζω να έχουν όλοι την βούληση να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Κανείς δεν θέλει να αφήνονται σκιές για τη λειτουργία του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Και φυσικά κανείς δεν θέλει, και πρώτοι από όλους η Αστυνομία, η φυσική και πολιτική της ηγεσία, να γίνεται κατάχρηση των υπηρεσιών προστασίας από πρόσωπα που κάνουν κάκιστη χρήση αυτών των υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναφερόμενος δε, ειδικά στην «υπόθεση Φουρθιώτη», δήλωσε ότι «ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, και όλα αυτά που γράφτηκαν ήταν λάσπη στον ανεμιστήρα», ενώ διευκρίνισε ότι «τους τελευταίους 11 μήνες με ένα ή δύο άτομα, και χωρίς αυτοκίνητα φυλασσόταν, ενώ λιγότερο από ένα μήνα είχε συνολική φύλαξη 4 ατόμων την ημέρα».

Τόνισε ότι «σε λιγότερο από μήνα θα συζητήσουμε εδώ το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του Υπουργείου. Σύγχρονη εκπαίδευση, δια βίου εκπαίδευση, καλύτερη διοίκηση, αποτελεσματικότερο Σώμα. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα έρθουν και οι διατάξεις για το θέμα φύλαξης δημόσιων προσώπων».

Και κατέληξε: «Ναι θα βάλουν διακριτικά και κάμερες οι αστυνομικοί. Τα διακριτικά θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες, οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε έναν χρόνο. Δεν καθυστερούμε. Ας σταματήσει λοιπόν η κακοήθεια και η ανεύθυνη κριτική».