21η Απριλίου 1967: Μηνύματα πολιτικών για τη θλιβερή επέτειο

21/04/2021, 13:03
21η Απριλίου 1967: Μηνύματα πολιτικών για τη θλιβερή επέτειο

Με μηνύματά τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου αναφέρονται στη σημερινή επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζει:

«Πέντε και πλέον δεκαετίες μετά τη μελανή σελίδα της 21.4.67, είμαστε υπερήφανοι για τις κατακτήσεις της δημοκρατίας μας. Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με ομαλή λειτουργία των θεσμών, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις».

Κυρ. Μητσοτάκης

«Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται. Και, στον δρόμο της Ευρώπης, η Ελλάδα αλλάζει, προοδεύει, εκσυγχρονίζεται. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter.

Φώφη Γεννηματά

«Πενήντα τέσσερα χρόνια από το ξενοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τα γεγονότα παραμένουν ζωντανά στη συλλογική μνήμη. Οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις, η λογοκρισία, η στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο μνήμες του χθες. Όπως και η αντίσταση κατά της δικτατορίας, η θυσία των αγωνιστών, το Πολυτεχνείο, είναι γεγονότα που δείχνουν και σήμερα τον δρόμο», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά προσθέτει ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο για την απόφαση του ελληνικού λάου να αντισταθεί στον φασισμό και στους εκφραστές του.

Ακόμη, σημειώνει πως «η μάχη για τη Δημοκρατία είναι καθημερινή σε αυτήν την εποχή ιδιαίτερα με την υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε. Φόβος για την ίδια τη ζωή, ανισότητες που διευρύνονται, ελευθερίες που περιορίζονται, όξυνση και πόλωση που διχάζει. Τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται σε βάρος των εθνικών μας δικαίων».

«Όπως η οδυνηρή εμπειρία της εφταετίας ένωσε τους Έλληνες και όπλισε μια ολόκληρη γενιά με θάρρος και πίστη να διεκδικήσει μια άλλη Ελλάδα συμφιλίωσης, ειρήνης και προόδου, έτσι και τώρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και καταλήγει: «Να μη συμβιβαστούμε ούτε λεπτό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών ή μια δημοκρατία αδύναμη που θα μας γυρίσει πίσω. Αλλά να αγωνιστούμε μαζί για μια έξοδο στο φως της ελευθερίας και μια επανεκκίνηση για την Αναγέννηση της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη».

Ν. Δένδιας

«Η Δημοκρατία πάντα νικά», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «54 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που επιβλήθηκε στη χώρα μας η δικτατορία, η οποία επέφερε τη στέρηση των συνταγματικών ελευθεριών και είχε ως τραγική κατάληξη την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.Αλλά η Δημοκρατία πάντα νικά».

Νέα Δημοκρατία

«Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Η 21η Απριλίου είναι η μαύρη επέτειος ενός καθεστώτος που προκάλεσε πληγές και τραγωδίες. Η Χούντα καταπάτησε τα δημοκρατικά δικαιώματα, βασάνισε και δολοφόνησε πολίτες για τις απόψεις τους, ανέκοψε την πρόοδο της χώρας και, βέβαια, προκάλεσε τον ακρωτηριασμό της Κύπρου», επισημαίνει η ΝΔ και καταλήγει: «54 χρόνια μετά, η προστασία και η διαρκής ενδυνάμωση της Δημοκρατίας παραμένει υπόθεση όλων μας. Κάθε μέρα, οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το "ποτέ ξανά" από σύνθημα, πραγματικότητα».