Αλ. Τσίπρας προς ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: "Στη χώρα επείγει να επιστρέψει η Δικαιοσύνη"

26/05/2021, 19:15
Αλ. Τσίπρας προς ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ:

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης του κόσμου της εργασίας και δημιουργίας, κάνει την πανδημία άλλοθι για περιστολή της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση βάζει στο σημάδι τη νέα γενιά αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δίψα για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στη χώρα, για μια δίκαιη κοινωνία στην οποία ο καθένας μπορεί να έχει όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους». Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκρούεται ο κόσμος της εργασίας και δημιουργίας και ο κόσμος της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δίψα για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στη χώρα, για μια δίκαιη κοινωνία στην οποία ο καθένας μπορεί να έχει όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους». Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκρούεται ο κόσμος της εργασίας και δημιουργίας και ο κόσμος της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας.

«Σε αντίθεση με τα γραμμάτια που ξεπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας: της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας, των νέων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Ο κόσμος αυτός δεν πρόκειται να υπογράψει καμιά ανακωχή με το χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δικαιοσύνη παντού»

Όπως είπε ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «ο δικός μας κόσμος βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου που επιχειρεί να επιβάλει ως καθεστώς ο κος Μητσοτάκης. Και αυτός ο κόσμος διψάει για ένα πράγμα: Για δικαιοσύνη. Στη χώρα επείγει να επιστρέψει η Δικαιοσύνη. Έχουμε καθήκον να επιστρέψουμε τη δικαιοσύνη. Παντού»

«Και Δικαιοσύνη», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημαίνει:

  • «Να αμείβεσαι επαρκώς για την εργασία που παράγεις. Να έχεις δικαίωμα να σπουδάσεις στη σχολή που επέλεξες. Να μην μένουν ατιμώρητοι αυτοί που χρωστούν εκατομμύρια στη στιγμή που ο απλός πολίτης πληρώνει δυσβάσταχτα πρόστιμα γιατί δε φόρεσε μάσκα.
  • Να έχεις ένα κράτος ισχυρό, όχι για να χτυπάει τον αδύναμο στο δρόμο, αλλά για να του δίνει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα στα δύσκολα.
  • Να μην την πληρώνουν οι έντιμοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, για να πλουτίζουν οι μεγαλοσχήμονες χορηγοί της κυβέρνησης.
  • Μόνο μια δίκαιη κοινωνία, είναι μια κοινωνία που μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες όλων. Μια κοινωνία συμπεριληπτική, στην οποία ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να έχει όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους».

«Ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολλούς»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «εμείς έχουμε ήδη καταθέσει σημαντικούς άξονες του οράματος μας στο κομμάτι της οικονομίας.

Για τον τρόπο με τον οποίο η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να έχει στο επίκεντρο τους βασικούς παραγωγούς του πλούτου σε αυτή τη χώρα. Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον εργαζόμενο κόσμο.

Για τον τρόπο με τον οποίο, οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να αξιοποιηθούν για αν χτίσουμε ένα άλλο μοντέλο με άξονες την οικονομική πρόοδο της χώρας, την κοινωνική της συνοχή και την περιβαλλοντική ισορροπία. Θα συνεχίσουμε την προγραμματική δουλειά».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε με τον τρόπο που παραδοσιακά επέλεγαν τα κόμματα στη χώρα. Έχουμε επιλέξει να καλούμε τους φορείς, τον επιστημονικό κόσμο, τα σωματεία, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη νέα γενιά, να γίνουν συμμέτοχους στη διαδικασία παραγωγής του προγράμματος μας.

Γιατί η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα. Χρειάζεται σε αντίθεση με τα γραμμάτια και τα συμβόλαια που ξεπληρώνει ο Μητσοτάκης στην ελίτ, χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Που μαζί θα το γράψουμε. Και μαζί θα το υπογράψουμε με τους πολλούς. Αυτό το συμβόλαιο με το λαό όμως περιλαμβάνει κάποιους όρους.

Και ο πρώτος από αυτούς αφορά εμάς. Το μεγαλύτερο κόμμα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Δεν μας ενδιαφέρει να δικαιωθούμε από την ιστορία της χώρας. Μας ενδιαφέρει να την αλλάξουμε».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτό απαιτεί συστράτευση, αγώνα και συνέπεια. Βουλευτές και μέλη του κόμματος, δημοκρατικοί πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα αυτού του τόπου έχουμε υποχρέωση αυτές τις ώρες να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Για να μην επιτρέψουμε η χώρα να γυρίσει δεκαετίες πίσω. Για να μη γίνει ξανά η χώρα Σίσυφος. Που θα περνάνε οι δεκαετίες – από την κρίση στην ανάκαμψη και πάλι πίσω – μόνο και μόνο για να μένει στο ίδιο σημείο, όταν μάλιστα ο κόσμος προχωρά.

Έχουμε χρέος να αντισταθούμε παντού, στη Βουλή, στους τόπους δουλειάς, εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται από την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι ιδέες μας ξέρουμε ότι είναι επίκαιρες. Ξέρουμε ότι στον καιρό που οι κοινωνίες βρίσκονται σε αναζήτηση, η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη είναι οι μόνοι που μπορούν να προσφέρουν μια αληθινά προωθητική και συλλογική διέξοδο.

Με σχέδιο, με πρόγραμμα, με μάχη. Σας καλώ, λοιπόν με αυτές τις σκέψεις να βρεθούμε στη πρώτη γραμμή μέσα και έξω από τη Βουλή ώστε να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα στον τόπο μας την αλλαγή και την ελπίδα που τόσο πολύ χρειάζεται».