Οι μέτοχοι στην Πειραιώς και τα κουρεμένα δάνεια

20/04/2021, 00:06
Οι μέτοχοι στην Πειραιώς  και τα κουρεμένα δάνεια

Οι νέοι μέτοχοι θα αγοράσουν μια φθηνή Πειραιώς με την υπόσχεση ότι, με τα νέα κεφάλαια θα καθαρίσει το βιβλίο των κόκκινων δανείων καθώς θα είναι είναι πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό. Και θα πληρώσουν την μετοχή σε μια τιμή ( 1-1,15 ευρώ ) στο 0,28- 0,29 της λογιστικής αξίας. Το ένα ευρώ κεφάλαιο, 0,30 σεντς δηλαδή. Μια απόδοση 30-40% είναι η εκτίμηση των περισσότερων για την περίοδο μετά την αύξηση κεφαλαίου

Οι παλιοί μέτοχοι, όμως, θα υποστούν ένα τεράστιο dilution. Oι παλαιές μετοχές των 50 εκατ. μετοχών – μετά το reverse split θα πρέπει να αυξηθούν κατά 16,5 φορές για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Πράγμα σχεδόν αδύνατο, σ αυτη την…. ζωή. Αν και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι τραπεζικές μετοχές να επιστρέψουν σε υψηλές τιμές σε εαν λύσουν τα θέματα των κεφαλαίων και του αναβαλλόμενου φόρου.

Η Τράπεζα Πειραιώς, όμως, εκτός απο τις ζημιές στους μετόχους πώλησε τα δάνεια του Λογοθέτη ( 400 εκατ. ευρώ ) έναντι 82 εκατ. ευρώ έναντι ενω έπονται κι άλλα κουρέματα σε μοναστήρια και άλλα... ιδρύματα.