Η αρμονική συνεργασία ΔΕΗ - αναδόχων έφερε το 3,375%

15/07/2021, 11:14
Η αρμονική συνεργασία ΔΕΗ - αναδόχων έφερε το 3,375%

Όταν οι διεθνείς αγορές σου βάζουν λεφτά στο τραπέζι, τότε οι εταιρείες σκέπτονται διπλά. Αυτούς τους προβληματισμούς είχε και η διοίκηση της ΔΕΗ ( κ. Γ. Στάσης ) όταν το απόγευμα της Τρίτης εξελισσόταν το ομόλογο της ΔΕΗ στο “σκιώδες” ( ανεπίσημο βιβλίο προσφορών )  με ένα επιτόκιο που κινούνταν μεταξύ 3,75% - 3,5%.

Το βράδυ έδωσε εντολή να αυξηθεί το ποσό του ομολόγου από 350 εκατ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι, με τέτοια επιτόκια θα προκληθεί ζήτηση.

Πράγματι, η ζήτηση ήλθε και οι κύριοι ανάδοχοι Goldman sachs- Hsbc- Citigroup έπρεπε να κάνουν την δουλειά για την οποία πληρώνονται.

Δηλαδή, να πέσει το επιτόκιο μερικούς πόντους από το 3,5%. Μ αυτόν τον τρόπο πάνω – κάτω ήλθε η πτώση του επιτοκίου στο 3,375%. Άλλωστε, το ομόλογο έχει ρήτρα αειφορίας και πτώση ή άνοδο του επιτοκίου ανάλογα με την επίτευξη του στόχου μείωσης των ρύπων.

Όμως, ο δανεισμός απο τις διεθνείς αγορές δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Η ΔΕΗ, πέρασε από αυτή την διαδικασία την περασμένη άνοιξη με συνεχείς παρουσιάσεις, και τώρα ήταν πλέον γνωστή στις αγορές – εξ ου και έλευση νέων διεθνών επενδυτών. Η αρμονική συνεργασία αναδόχων επενδυτών έφερε αποτέλεσμα και επιτεύχθηκαν οι στόχοι.