Πρόγραμμα egg: Από την ιδέα σε ένα χαρτί στον επιχειρηματικό στίβο

02/04/2021, 09:19
Πρόγραμμα egg: Από την ιδέα σε ένα χαρτί στον επιχειρηματικό στίβο

Σχεδόν οκτώ χρόνια πριν, τον Μάιο του 2013, όταν εκατοντάδες νέοι είχαν αρχίσει να αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010 στη χώρα, 22 επιχειρηματικές προτάσεις νέων που επεδίωκαν να μετατρέψουν σε πράξη το όραμά τους και να οδηγηθούν στον επιχειρηματικό στίβο, ξεκινούσαν το ταξίδι τους.

Λίγο πριν, η Eurobank, σε συνεργασία με το Corallia, είχαν ανακοινώσει από κοινού την πρωτοβουλία ενίσχυσης της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας του "egg - enter grow go".

Οι 22 νέες ομάδες που συμμετείχαν στον πρώτο ετήσιο κύκλο του egg, ήταν πια έτοιμες να εγκατασταθούν στο κτίριο του egg στη Λεωφόρο Συγγρού, γεμάτες αισιοδοξία. Στην προσπάθειά τους δεν θα ήταν μόνοι. Για έναν χρόνο θα είχαν στη διάθεσή τους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης, επιτάχυνσης και συνεργασίας: Από τις υλικοτεχνικές υποδομές, στο πλήρως εξοπλισμένο, υψηλών προδιαγραφών, κτίριο της Eurobank, μέχρι την πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο δίκτυο μεντόρων και εξειδικευμένων συνεργατών. Στόχος της συστέγασης των ομάδων ήταν η αλληλεπίδραση, η ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών. Γιατί όχι; Και η ανάπτυξη συνεργειών προκειμένου να διευκολυνθεί και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, που είναι μεγάλο ζητούμενο σε αυτό το οικοσύστημα.

Ίσως όμως ούτε οι ιδρυτές του δεν περίμεναν τη μεγάλη ανταπόκριση που πέτυχε το egg, καθώς εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για την προώθηση της εγχώριας νεανικής επιχειρηματικότητας: Ακολούθησαν οκτώ διαδοχικοί, ετήσιοι κύκλοι, μέχρι σήμερα, που «τρέχει» ήδη ο νέος, ένατος, κύκλος, οι οποίοι διενεργήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που ήταν εξαιρετικά δύσκολη η κεφαλαιοποίηση της αξίας ιδεών νέων ανθρώπων με δικούς τους πόρους ή μέσω άντλησης επενδυτικών ή άλλων κεφαλαίων, για την υλοποίηση ή επέκταση των σχεδίων τους.

Κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο του egg, το οποίο όμως εξασφάλισε συμμετοχή κορυφαίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ακαδημαϊκών φορέων της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, να συμμετέχουν υποστηρικτές, παρέχοντας, κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου για τις start-up. Είναι ενδεικτικές οι διασυνδέσεις του με μεγάλα, ξένα, οικοσυστήματα και διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, όπως το MIT και το Πανεπιστήμιο Ryerson στον Καναδά αλλά και το πρόγραμμα «Εξωστρέφειας». Μέσω αυτού 58 start-up εταιρείες του egg έχουν ταξιδέψει στις χώρες με τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας παγκοσμίως ενώ πάνω από 13 επιχειρηματικές αποστολές έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων σε Τελ Αβίβ, Βοστώνη, Τορόντο, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Παρίσι.

Από την ιδέα σε ένα χαρτί στον επιχειρηματικό στίβο - Περισσότεροι από 1.000 νέοι επιχειρηματίες

Σε ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ για τη συμβολή του egg στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ο κ. Μιχάλης Βλασταράκης, γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank & Πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αναφέρει: «Στα 8 χρόνια λειτουργίας του, με τον ένατο κύκλο σε εξέλιξη, το egg έχει δεχθεί, σχεδόν, 2.000 προτάσεις - επιχειρηματικά σχέδια, ενώ φιλοξένησε και υποστήριξε πάνω από 1.000, εν δυνάμει, επιχειρηματίες (startuppers), με τον τζίρο των εταιρειών που εκκολάφθηκαν στο egg να προσεγγίζει ήδη τα Euro10 εκατ. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνούμε πως στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας πολλές από αυτές τις προτάσεις που μπορεί στην πρώτη φάση να μην προχώρησαν, όπως ήθελαν ή μπορούσαν, εξελίσσονται σε μια άλλη φάση, σε κάτι νέο, που κερδίζει τελικά το στοίχημα της επιχειρηματικότητας. Συνολικά, έχουμε υποστηρίξει στο egg 245 start-ups εκ των οποίων οι 130 κατέληξαν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εντός και εκτός Ελλάδας.».

Χρηματοδότηση - Το κλειδί για την επιτυχία

Αναζητώντας το γιατί ιδέες εκκολαπτόμενων, νέων επιχειρηματιών ή ήδη νεοσύστατων εταιρειών δεν πέτυχαν, τελικά, πρόσβαση σε χρηματοδότηση ώστε να αναπτυχθούν, κυριαρχεί η ύπαρξη ενός αδύναμου επιχειρηματικού πλάνου, που δεν μπορεί να πείσει πως μια ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε προϊόν ή υπηρεσία με εμπορική επιτυχία. «Ακριβώς αυτή την αδυναμία, ακόμη και σε νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ήρθε να καλύψει το egg, καθώς δίνεται η δυνατότητα, μέσα από τις δύο διακριτές πλατφόρμες του egg Start Up και egg Scale Up, να αναπτυχθεί η αρχική ιδέα ή το επιχειρηματικό πλάνο, εάν η επιχείρηση είναι πιο ώριμη, προκειμένου να διεκδικήσει τις χρηματοδοτήσεις που θα της δώσουν την πολυπόθητη ευκαιρία ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Μ. Βλασταράκης.

Επιμένει ιδιαίτερα στις δεξιότητες και στο δέσιμο της ομάδας που παρουσιάζουν την επιχειρηματική ιδέα ή αποτελούν το κορμό μιας νέας εταιρείας. «Μια καλή ιδέα είναι φυσικά καθοριστική, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτή να αποδεικνύει ότι μπορεί να την προχωρήσει. Να προσαρμόσει το πλάνο, εάν χρειαστεί, και αυτό απαιτεί ικανότητες και συνεργατικό πνεύμα», προσθέτει.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει τη σημασία έναρξης λειτουργίας του Equity Fund στην Ελλάδα , πριν τρία περίπου χρόνια, του Ταμείου των Ταμείων (fund of fund), δίνοντας δυνατότητες στη νεανική επιχειρηματικότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια. Χαρακτηριστικό είναι ότι 14 ελληνικές start-up έχουν εξελιχθεί σε unicorn, εταιρείες τεχνολογίας με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων ενώ, πολλές ακόμη, διεκδικούν δυναμικά διεθνή καταξίωση.

Νέα πρωτοβουλία - Τεράστιες ευκαιρίες στον τομέα Τουρισμού-Πολιτισμού

Ο κ. Μ. Βλασταράκης στέκεται ιδιαίτερα σε μια σημαντική εξέλιξη που ανακοίνωσε η Τράπεζα. Η Eurobank και το egg επιλέχθηκαν από τη γενική γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας (ΣΣΚ) στις ψηφιακές τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού, με τη θεσμική υποστήριξη του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ, και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia.

Θα συμμετέχουν, αρχικά, ως μέλη, δεκατρείς επιχειρήσεις -από τις οποίες οι 8 έχουν υποστηριχθεί από το egg-, που παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Οι ευκαιρίες δραστηριοποίησης στον τουρισμό, από νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι τεράστιες και για το λόγο αυτό επενδύονται διεθνώς μεγάλα ποσά, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Βασική επιδίωξη της νέας πρωτοβουλίας είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της χώρας, τόσο λόγω των δυνατοτήτων που ανοίγονται με την έλευση των νέων τεχνολογιών, των νέων δικτύων 5G και του διαδικτύου των Πραγμάτων, όσο και εξαιτίας νέων τάσεων στο τουριστικό προϊόν, όπως εναλλακτικοί τρόποι διαμονής (alternative accommodation) και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση που αναζητούν οι πελάτες.

Τα σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων του ελληνικού cluster και αποτελούν μέρος της στρατηγικής του, διεκδικούν συνολική χρηματοδότηση Euro2,8 εκατ.

Η Eurobank έχει επενδύσει περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ ως τώρα στη λειτουργία του egg και περισσότερα από Euro2,5 εκατ. σε χρηματοδότηση των start-ups. Οι ίδιες οι εταιρείες, με την υποστήριξη του egg, έχουν προσελκύσει περισσότερα από Euro10 εκατ. σε equity funding. Εpιπλέον, η Eurobank, συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε τρία Funds (Big Pi, Uni.fund και Velocity Partners) που υποστηρίζονται από την επενδυτική πλατφόρμα Equifund.

Το ταξίδι: Από τα όνειρα και την ιδέα στο επιχειρείν

Έχοντας «διαβάσει» εκατοντάδες όνειρα νέων, αποτυπωμένα σε ένα χαρτί Α4 εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, τι είναι αυτό που σας έχει μείνει πέρα από τα νούμερα, ρωτάμε τον κ. Βλασταράκη. Τι συμβουλεύετε τους νέους, που είστε χρόνια ανάμεσά τους, τόσο όσους πέτυχαν αλλά και εκείνους που δεν τα κατάφεραν; «Είχαμε περιπτώσεις ομάδων που μπορεί να μην κατάφεραν να συμμετάσχουν σε ένα κύκλο του egg, όμως το πέτυχαν σε έναν επόμενο, με την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτό ήταν και μια σπουδαία διαπίστωση, ότι οι νέοι, επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους, ξεκινούν με όραμα, ιδέες και αυτοπεποίθηση.

Δεν παραιτούνται, δεν απογοητεύονται στην πρώτη αναποδιά αλλά συνεχίζουν με πίστη και πείσμα ώσπου να τα καταφέρουν. Η εξέλιξη της ιδέας, συνεπάγεται και προσωπική εξέλιξη. Όλη η διαδικασία είναι μια διαρκής επένδυση στον εαυτό τους και στο τέλος αναγνωρίζεται και ανταμείβεται. Αυτό να κρατήσουν οι νεότεροι και να συνεχίσουν. Αυτό που θα έλεγα και στον δικό μου γιο, αλλά και σε κάθε νέο που προσπαθεί είναι να επιμένει, με σκληρή δουλειά, πίστη στο όνειρό του και συνέπεια».