Τράπεζα Πειραιώς:Υπερκαλύπτεται 3,5 φορές η ΑΜΚ

22/04/2021, 12:30
Τράπεζα Πειραιώς:Υπερκαλύπτεται 3,5 φορές η ΑΜΚ

Υπερκάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 3,5 φορές σημειώνεται στο εξωτερικό με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στο άνω άκρο του 1,15 ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συμμετοχή των βασικών μετόχων και του ΤΧΣ.

Αύριο το απόγευμα αναμένονται τα τελικά στοιχεία για το αποτέλεσμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία, με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,38 δισ. ευρώ.

Μέσω του διεθνούς βιβλίου προσφορών (ιδιωτική τοποθέτηση) θα διατεθούν έως 1.020.000.000 νέες μετοχές εκ των οποίων, όμως, ένα σημαντικό τμήμα έχει δεσμευτεί για τους cornerstone investors (Paulson, Μυστακίδης, Helikon) και το ΤΧΣ.

Ο Τζον Πόλσον, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα διαθέτει περίπου το 18,5% των μετοχών (από 4,6% σήμερα), ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% σήμερα). Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,2%.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το σημερινό 61,34% θα περιοριστεί στο 27%.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι θα ελέγχουν από 39% έως 42%. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, BlackRock και Norwegian Government Pension Fund το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με ενεργητικό 1,3 τρισ. δολ., το οποίο εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Η είσοδος των Fidelity, BlackRock και Norwegian Government Pension Fund χαρακτηρίζεται από την αγορά ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν είχαν μέχρι τώρα μετοχική σχέση με την Τράπεζα γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πειστεί απόλυτα για την επιτυχία του σχεδίου εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού (Sunrise) της που έχει παρουσιάσει η διοίκηση υπό τον Χ.Μεγάλου.