Πειραιώς: Ηγετική θέση στην αγορά ελληνικών διαπραγματεύσιμων ομολόγων

24/05/2021, 18:21
Πειραιώς: Ηγετική θέση στην αγορά ελληνικών διαπραγματεύσιμων ομολόγων

Την ηγετική της θέση στην αγορά των ελληνικών διαπραγματεύσιμων ομολόγων επιβεβαίωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ενεργώντας ως σύμβουλος έκδοσης και συντονιστής κύριος ανάδοχος στην έκδοση ομολόγου της εταιρείας Costamare, που αποτελεί την πρώτη έκδοση από εταιρεία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Η έκδοση της Costamare αποτελεί έκδοση ορόσημο, τόσο για την ελληνική κεφαλαιαγορά όσο και την ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία, αφού είναι το πρώτο ομόλογο από εταιρεία του κλάδου που εκδίδεται στην Ελλάδα και διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς ήταν καθοριστικός καθώς, από κοινού με την εταιρεία, προχώρησε στο σχεδιασμό της έκδοσης από την αρχή, διαμορφώνοντας στην πορεία και τη δομή και τη διαδικασία που παρουσίαζε ιδιαιτερότητες λόγω του συγκεκριμένου κλάδου.

Η έκδοση της Costamare που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή συγκέντρωσε το ποσό των 665,17 εκατ. ευρώ, με τα αντληθέντα κεφάλαια να ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψη κατά 6,7 φορές. Η συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς στην επιτυχία της έκδοσης επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την πρώτη θέση που κρατά η Τράπεζα στην αγορά ομολόγων και στο investment banking στην Ελλάδα.

Εν μέσω της απαιτητικής περιόδου που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του covid – 19, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη Τράπεζα που συμμετείχε ως συντονιστής κύριος ανάδοχος σε όλες τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, περιλαμβανομένης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που επανεκκίνησε την αγορά εταιρικών ομολόγων, της Lamda Development, του ΟΠΑΠ και της Motor Oil, αποδεικνύοντας ότι έχει την δυνατότητα να γεφυρώνει επιτυχώς τη ζήτηση του επενδυτικού κοινού με τη χρηματοδότηση φερέγγυων εταιρειών μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και λύσεων, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πελατών της, επενδυτών και επιχειρήσεων και αξιοποιώντας το μεγαλύτερο δίκτυο διάθεσης που έχει στην Ελλάδα.

Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί 15 δημόσιες προσφορές ομολόγων στο Χ.Α., συνολικού ύψους αντληθέντων κεφαλαίων 2,69 δισ. ευρώ, με την Πειραιώς να κρατά την 1η θέση μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών σε όρους συνολικής ζήτησης, συντονίζοντας τις εκδόσεις.

Με την πρόσφατη έκδοση, ανοίγει ο δρόμος για εκδόσεις και άλλων ναυτιλιακών ομολόγων που θα εισαχθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και δημιουργείται με αφετηρία την Costamare, μια νέα αγορά χρηματοδότησης για τη ναυτιλία, η οποία θα φέρει κοντά στους Έλληνες επενδυτές, εταιρείες του κλάδου αυτού για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραδοσιακά στηρίζει τον κλάδο της ελληνόκτητης ναυτιλίας, διατηρώντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με σημερινές χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 2,6 δισ. δολαρίων, έχοντας ενδεικτικά κάνει συνολικές εκταμιεύσεις άνω των 1,35 δισ. δολαρίων από το 2019 έως σήμερα. Οι υπηρεσίες της τράπεζας, πέρα από τη χρηματοδότηση της αγοράς ποντοπόρων πλοίων (μεταφοράς ξηρού φορτίου, υγρού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων, υγροποιημένου φυσικού αερίου, κ.α.), εκτείνονται σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και απαντούν στις εξειδικευμένες ανάγκες ναυτιλιακών εταιρειών (μεταξύ άλλων, έκδοση εγγυητικών επιστολών, χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, cash management, web banking, μετατροπές νομισμάτων, προϊόντα αντιστάθμισης επιτοκιακού ή συναλλαγματικού κινδύνου), μέσω της βαθιάς τεχνογνωσίας και εμπειρίας των στελεχών της στον κλάδο αυτόν.

Βασική στρατηγική της Τράπεζας παραμένει η συγκέντρωση και ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε επιλεγμένους και καταξιωμένους πελάτες, που αποδεικνύουν έμπρακτα τη συνεχή στήριξή τους σε όλες τις φάσεις του οικονομικού κύκλου της ναυτιλιακής αγοράς.