Alpha Bank: Κερδίζει την στήριξη των μετόχων στην ΑΜΚ

14/06/2021, 21:12
Alpha Bank: Κερδίζει την στήριξη των μετόχων στην ΑΜΚ

Η Alpha Bank βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει την έγκριση των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές της τράπεζας στο Reuters.

Πηγή της Alpha Bank δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι μέτοχοι “υποστηρίζουν πάρα πολύ” την πρόταση, η οποία θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον των δύο τρίτων αυτών στην έκτακτη γενική συνέλευση και απαρτία 50% για να προχωρήσει η ΑΜΚ.

Οι υποστηρικτές περιλαμβάνουν τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει σχεδόν το 11%, σύμφωνα με πηγή του ΤΧΣ, που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η Alpha Bank θέλει η άντληση κεφαλαίων να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη καθώς θα αρχίσουν να εισρέουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας bookbuilding σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και ταυτόχρονης δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα, με στόχο την ολοκλήρωση έως τα μέσα Ιουλίου.

Η Alpha Bank έχει αναφέρει ότι αν και τα δικαιώματα προτίμησης θα ακυρωθούν, θα δοθεί προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους.

Μεταξύ των βασικών θεσμικών μετόχων της περιλαμβάνονται ο Όμιλος Vanguard, η Capital Research, η BlackRock και η νορβηγική Norges Bank, ενώ ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Schroders ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατείχε το 5,08% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank.

Η Glass Lewis υποστήριξε το “ισχυρό σκεπτικό” για την πρόταση, λέγοντας ότι θα επωφεληθεί από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, με τα οφέλη να υπερτερούν των ανησυχιών για dilution.

Ωστόσο, δεν τάσσονται όλοι οι μέτοχοι υπέρ της ΑΜΚ με τον ISS, έναν άλλον proxy advisor, να έχει ταχθεί κατά, λέγοντας αφενός ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και αφετέρου ότι οι μέτοχοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα υποστούν dilution.

Το hedge fund με έδρα τις ΗΠΑ, Paulson & Co., που κατέχει σχεδόν το 7% των μετοχών της τράπεζας, επίσης δεν είναι υπέρ, όπως δήλωσε άλλη πηγή.

Η Alpha, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 1,85 δισ. ευρώ, έχει αναφέρει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα την βοηθήσει να φέρει τον δείκτη κόκκινων δανείων σε περίπου 2% και να δημιουργήσει 10% απόδοση ιδίων κεφαλαίων έως το 2024.