Τράπεζες: Ο εφιάλτης των «κόκκινων» δανείων επιστρέφει

13/04/2022, 11:11
Τράπεζες: Ο εφιάλτης των «κόκκινων» δανείων επιστρέφει

Οι δείκτες καθυστερήσεων έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι υπάρχει ξανά πρόβλημα στις τράπεζες.

Προς το παρόν οι καθυστερήσεις είναι μικρές, όμως υπάρχουν και αυτό είναι σαφές μήνυμα στις τράπεζες ότι πρέπει να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, τώρα που κατάφεραν να απαλλάξουν τους ισολογισμούς τους από τα «κόκκινα» της δεκαετούς κρίσης.

Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» παραδέχονται οι ρεαλιστές τραπεζίτες. Όπως λένε τα πρώτα σημάδια είναι εμφανή.

Και ανησυχούν διότι γνωρίζουν ότι οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας γονατίζουν τα νοικοκυριά, όπως και η άνοδος των τιμών στα είδη διατροφής.

Για τις τράπεζες υπάρχει ένας όγκος δανείων 24 δισ. ευρώ τα οποία είτε είναι ρυθμισμένα, είτε βρίσκονται ακόμα σε κάποια μορφή στήριξης και τα οποία βρίσκονται σε μία γκρίζα περιοχή.

Αυτό ακριβώς υπογράμμισε και η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της Έκθεση, εκτιμώντας ότι θα είναι περισσότερα από όσα υπολογίζουν οι τράπεζες τα δάνεια που θα σκάσουν φέτος.

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς ρύθμισης στις τράπεζες βρίσκονται δάνεια ύψους 15,3 δισ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα 9 δισ. ευρώ που βρίσκονται ακόμα σε κάποιο καθεστώς κρατικής στήριξης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλά από τα ρυθμισμένα δάνεια εμφανίζουν εκ νέου σε σύντομο χρόνο από τη ρύθμιση τους καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση τους.

Και σύμφωνα με την ΤτΕ η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός πιέζουν την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το 2021 «υψηλό ποσοστό δανείων σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε πάλι καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι, λόγω της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο το 2022. Απαιτείται επομένως εντατικότερη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ, όταν μάλιστα δεν έχει ακόμη καταγραφεί η πλήρης επίδραση της πανδημικής κρίσης και του πληθωρισμού στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών».