Σωκράτης Λαζαρίδης: Η τεχνολογία διαμορφώνει το μέλλον των κεφαλαιαγορών

04/03/2021, 16:33
Σωκράτης Λαζαρίδης: Η τεχνολογία διαμορφώνει το μέλλον των κεφαλαιαγορών

H ψηφιακή μετάβαση διαμορφώνει διεθνώς την αλλαγή του παραγωγικού ιστού και το γεγονός αυτό επηρεάζει τη δομή και το μέλλον των κεφαλαιαγορών, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων κ. Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας στο Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο αξιολόγησης και προβολής καινοτόμων ιδεών, σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν ελληνικές startup και να παραμείνουν στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιεί μια σειρά παρουσιάσεων για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να προβάλει τις λεγόμενες μετοχές-αξίας, όπως είναι των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, του real estate, αλλά και άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας όπου κυριαρχούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι νέες τάσεις διεθνώς, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και αλλαγής της επενδυτικής συμπεριφοράς, θα οδηγήσει σε συμμαχίες αποθετηρίων και χρηματιστηρίων. Οι συμμαχίες αυτές θα πραγματοποιηθούν τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο όσο και σε νομικό και τεχνικό, για παράδειγμα, συνενώσεις αποθετηρίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ελληνική κεφαλαιαγορά, όπου το ελληνικό Χρηματιστήριο υλοποιεί το στρατηγικό του σχέδιο για να γίνει κόμβος στην περιοχή, ενώ πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν οι κανόνες ώστε το ελληνικό αποθετήριο να είναι συμβατό με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.

Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε τη σημασία της αξιοπιστίας και για το λόγο αυτό προχωρούν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις και επαναδιατύπωση του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους φορείς της αγοράς και τις ευρωπαϊκές αρχές.