Χ.Α: Απώλειες 0,12% λόγω Πεiραιώς και Aegean

22/03/2021, 17:44
Χ.Α: Απώλειες 0,12% λόγω Πεiραιώς και Aegean

Στις 832,06 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη Δευτέρα, στην πρωτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καταγράφοντας απώλειες 0,12% λόγω των έντονων πιέσεων που δεχθηκαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Aegean Airlines.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,10%, στις 2.002,45 μονάδες. Ο δείκτης MidCap έκλεισε στις 1.180 μονάδες καταγράφοντας απώλειες0,44%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 524,08 μονάδες.

Οι μεγάλες απώλειες στην Πειραιώς και στην Aegean οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε ήπιες απώλειες, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψαν άνοδο.

Όπως προαναφέρθηκε, η Πειραιώς διεύρυνε κι άλλο τις απώλειες της, κλείνοντας με πτώση 20,06%. Η συνολική πτώση της τιμής της μετοχής στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις είναι 54,4%.Η μετοχή της Aegean κατέγραψε απώλειες 12,30%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ.

Αντίθετα, η Motor Oil σημείωσε άλμα 4,01%, με τη Βιοχάλκο να ενισχύεται κατά 3%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική και άνω του 1% σε Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Titan, Σαράντης, Φουρλής και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Eurobank.

Εκτός από τις τραπεζικές εξελίξειες η αγορά δεν έχει σταματήσει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον και την πορεία των μέτρων για την πανδημία στη χώρα, την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες στο σύστημα υγείας. Μια εξέλιξη απρόβλεπτη, μεν, η οποία δεν συνοδεύεται προς το παρόν με νέα αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Αναμφίβολα μια νέα απόφαση σχετικά με αυσηροποίηση ή όχι των περιοριστικών μέτρων θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις στην πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας και φυσικά στις εξελίξεις της αγοράς.