Χ.Α: Άνοδος 0,63% με πρωταγωνιστές ενέργεια και κατασκευαστικές

24/03/2021, 17:53
Χ.Α: Άνοδος 0,63% με πρωταγωνιστές ενέργεια και κατασκευαστικές

Στις 837,09 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,63% υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 60,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,71%, στις 2.011,74 μονάδες. Με λίγο μεγαλύτερη άνοδο, 0,91%, έκλεισεο Mid Cap, στις 1.197,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 524,65 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη 3,06%, η Jumbo ακολουθεί με +2,87% και ηΤέρνα Ενεργειακή με +2,13%. Πάνω από 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Λάμδα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, η Πειραιώς επέστρεψε στην έντονα πτωτική της πορεία, κλείνοντας με απώλειες 10,67%, καθώς ούτε τα σενάρια περί αναθεώρησης των όρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ούτε η χθεσινή δήλωση Σταϊκούρα από το βήμα της Βουλής για ενίσχυση της θέσης του Δημοσίου στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς, δεν φαίνεται να εκτιμήθηκαν ως θετικές εξελίξεις από το επενδυτικό κοινό.

Η μετοχή της Φουρλής ακολούθησε με πτώση 3,02%. Με απώλειες 1,15% έκλεισε ο ΟΛΠ και 1,01% ο Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Coca Cola. Η Aegean έκλεισεαμετάβλητη.

Η σημερινή ανοδική κίνηση του δείκτη, δείχνει ότι το νέο "ψυχολογικό όριο αντίστασης" βρίσκεται στην περιοχή των 830 μονάδων.

Ακόμη, ως θετική εξέλιξη μπορεί να ερμηνευθεί και η διαμόρφωση του τραπεζικού δείκτη στις 500 μονάδες, παρά τις μεγάλες και συνεχείς απώλειες της Πειραώς. Βέβαια, οι διεργασίες στην τράπεζα συνεχίζονται και δεν θα σταματήσουν να επηρεάζουν την αγορά.

Δεν είναι βέβαια, μόνο η Πειραιώς που βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά όλος ο κλάδος με τις εξελίξεις του θα απασχολήσει την αγορά τους επόμενους μήνες. Η αγορά εξετάζει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια, καθώς πολλές επιχειρήσεις που σήμερα είναι υπό την σκέπη του κράτους, θα αντιμετωπίσουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους μετακυλίοντας έτσι ένα πρόσθετο βάρος στις τράπεζες.