Χ.Α: Άνοδος 1,18% με οδηγό τις τράπεζες

01/04/2021, 17:48
Χ.Α: Άνοδος 1,18% με οδηγό τις τράπεζες

Στις 875,2 2 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση  του Απριλίου, κατά 1,18% πιό πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 61,2 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,42%, στις 2.106,65 μονάδες. Ο Mid Cap κατέγραψε κέρδη 0,94%, στις 1.254,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,02% στις 553,26 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Alpha Bank έκλεισε με σημαντική άνοδο +5,69% , η ΟΠΑΠ και η Eurobank κατέγραψαν κέρδη +3,4% η κάθε μια. Πάνω από 2% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Motor Oil, Φουρλής και ΑΔΜΗΕ.

Η άνοδος σε Titan, Aegean, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Εθνική και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή, με τις Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Βιοχάλκο να κλείνουν με απώλειες χαμηλότερες του 1%. Ο Ελλάκτωρ περιόρισε τις απώλειές του προς το τέλος της συνεδρίασης στο -1,03% και η Πειραιώς στο -1,51%.

Η σημερινή άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών αλλά και στην κινητικότητα που παρουσίασαν τίτλοι εταιρειών που παρουσίασαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για μια ακόμη συνεδρίαση, πάντως, επιβεβαιώθηκε η άποψη των αναλυτών ότι η μετοχή της Πειραιώς, της οποίας οι απότομές διακυμάνσεις από μέρα τις προηγούμενες εβδομάδες θύμιζαν roller coaster, δεν επηρεάζει την υπόλοιπη αγορά.

Σημαντικό ρόλο στην σημερινή ανοδική τάση των τραπεζικών τίτλων διεδρμάτισε και η αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Moody's, η οποία, στην ουσία, καθησύχασε την αγορά για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος από την κρίση του κορονοϊού. Το γεγονός ότι ο οίκος προχωρά αυτή τη στιγμή σε μία τέτοια κίνηση, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις αγορές, καθώς ουσιαστικά σημαίνει ότι βρίσκονται στον δρόμο της αναβάθμισης της αξιολόγησής τους, παρά την πανδημία.