Χ.Α: Μικρή άνοδος 0,11% με "πλάτη" από Eurobank και Alpha Bank

20/04/2021, 17:42
Χ.Α: Μικρή άνοδος 0,11% με

Στις 876,76 μονάδες έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,11% πιό πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η αξία των συναλλαγών ήταν 94,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,36%, στις 2.125,04 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.267,72 μονάδες, με άνοδο 0,46%. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 2,80% στις 574,96 μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται το δεύτερο συνεχόμενο limit down της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία "κλείδωσε" στο -29,97% στο πρώτο λεπτό της συνεδρίασης.

Από τις υπόλοιπες μετοχές που διακινήθηκαν, η Eurobank έκλεισε με σημαντική άνοδο 5,70%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με άνοδο 3,23%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Titan, Λάμδα και Εθνική, με την τελευταία να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό -2,88%.

Αντίθετα, οι Σαράντης, Φουρλής, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.

Παρά την ενδοσυνεδριακή πτωτική πορεία των τραπεζικών τίτλων, οι θετικές εξελίξεις, όπως η θετική αξιολόγηση της Alpha Bank από την Fitch Ratings και η πορεία προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης τιτλοποιημένων δανείων 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ανέστρεψε το κλίμα, με αποτέλεσμα η αγορά να στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, οι συναλλαγές του οποίου συγκέντρωσαν πάνω από το 70% του ημερήσιου τζίρου.

Στις αναμενόμενες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς, περιλαμβάνονται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και η γενική συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρα. Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη νομισματική πολιτική, από την οποία θα βγουν κρίσιμα συμπεράσματα για τα όρια της στήριξης της ευρωπαϊκής - και ελληνικής - οικονομίας .