Χ.Α: Πτώση 0,40% λόγω γενικευμένων πιέσεων στην υψηλή κεφαλιαοποίηση

17/05/2021, 17:44
Χ.Α: Πτώση 0,40% λόγω γενικευμένων πιέσεων στην υψηλή κεφαλιαοποίηση

Στις 903,48 μονάδες έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,40% πιό κάτω από την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 72,5 εκατ.ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,52%, στις 2.188,14 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.381,28 μονάδες με άνοδο 0,41%. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 584,56 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν Βιοχάλκο και Jumbo δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 3,98% και 3,38% αντίστοιχα. Titan, Εθνική και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Aegean και Ελλάκτωρ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, με τις ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη για ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ, ενώ Πειραιώς, Λάμδα, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι γενικευμένες πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι , κυρίως, της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο δέυτερο μισό της συνεδρίασης και έτσι ανεκόπη η μέχρι τότε θετκή πορεία του Γενικού Δείκτη.

Αν και αντιστάθηκε στις πιέσεις η αγορά έκλεισε, τελικά, με απώλειες, παρά την θετική αντίδραση των τραπεζών, πλην της Εθνικής που κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές είναι ότι η αγορά έχει θέσει σε δεύτερο πλάνο τις μακροοικονομικές εξελίξεις και έχει επιστήσει την προσοχή της σε δύο μέτωπα: το ένα είναι το εύθραυστο διεθνές κλίμα με την έντονη μεταβλητότητα και το άλλο είναι το "χτίσιμο" των τεχνικών αναχωμάτων μετά από αρκετές εβδομάδες ανόδου, στην περιοχή του "ψυχολογικού φράγματος" των 900 μονάδων.