Οι αναπτυξιακές αυξήσεις δεν γίνονται με “σημαδεμένη τράπουλα”

25/05/2021, 09:49
Οι αναπτυξιακές αυξήσεις δεν γίνονται με “σημαδεμένη τράπουλα”

Η εμπιστοσύνη στις αγορές δεν κτίζεται εν μια νυκτί. Επι χρόνια μια σειρά από παράγοντες στο ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθούν να φέρουν πίσω τους επενδυτές, ξένους και Έλληνες.

Προσπαθούν να κτίσουν ένα περιβάλλον όπου οι ξένοι επενδυτές δεν θα ξεπουλούν τις μετοχές σαν να μην υπάρχει αύριο και ταυτόχρονα, όπου θα ανακτάται η εμπιστοσύνη Ελλήνων επενδυτών, όπως υποδεικνύουν οι υπερκαλύψεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς- η οποία πραγματοποιήθηκε σε βάρος των παλαιών μετόχων - μας έδειξε ότι οι Έλληνες επενδυτές της λιανικής πώλησαν τις μετοχές τους σε ποσοστό 70%-80%. Προφανώς, δεν έχουν εμπιστεύονται ακόμα και μάλλον δικαίως όπως απέδειξε η υπόθεση της ανακοίνωσης της Alpha bank.

Η μετοχή της το τελευταίο διάστημα έχει κάνει μια βάση κοντά στην περιοχή των 1,30 ευρώ. Τα δημοσιεύματα θετικά και η διοίκηση μια εβδομάδα πριν δήλωνε στους Δελφούς ότι, οτιδήποτε έχει κάνει η τράπεζα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια το έχει κάνει με τις δικές της δυνάμεις (κεφάλαια) χωρίς απορρόφηση εταιρειών ή αύξηση κεφαλαίου.

Το σχέδιο διέρρευσε και η αύξηση κεφαλαίου ανακοινώθηκε με την μετοχή να χάνει 30% της αξίας της, σε μια ημέρα κατά την οποία έκλειναν και τα παράγωγα συμβόλαια.

Οι ζημιές των επενδυτών είναι προφανείς. Η κατάρρευση της μετοχής με 30% ορίζει και τη δύναμη των πωλητών έναντι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία παρακολουθούσε άπρακτη.

Τι σκέπτονται άραγε οι ιδιοκτήτες των 30.000 κωδικών παλιών και νέων ; Αυτό που δεν μπορούν να ομολογήσουν οι περισσότεροι. Ότι στην άνοδο κάποιοι πραγματοποιούσαν πωλήσεις γνωρίζοντας εκ του ασφαλούς το νέο.

“Εκ του ασφαλούς επενδυτές” ή κάποιοι έχουν στα χέρια τους πάντοτε μια σημαδεμένη τράπουλα στα χέρια τους ; Ακόμα και οι χαρτοκλέφτες πάντως τα παλιά χρόνια φρόντιζαν να εξαφανίζουν τις πειραγμένες τράπουλες για να μην τους πιάσουν στα καφενεία. Διότι καλώς ή κακώς υπήρχε μια ντροπή η οποία σήμερα δεν υφίσταται ως έννοια. Με τέτοιες συμπεριφορές “άγριας δύσης” στο χρηματιστήριο όπου εξαφανίζονται περιουσίες σε λίγες ώρες, οι επενδύσεις σε bicoin φαντάζουν πιο αξιόπιστες διότι εκεί γνωρίζεις εκ των προτέρων την κατάληξη τους.

Η ανάπτυξη με όρους “σημαδεμένης τράπουλας” δεν υφίσταται. Η ανάπτυξη έρχεται πάντοτε όταν όλοι οι συμμετέχοντες σ αυτήν έχουν την ίδια πρόσβαση στις πληροφορίες προκειμένου να προχωρήσουν στις πρωτοβουλίες τους.

Υ.Γ Όλοι πληροφορήθηκαν χθες ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank θα προκύψει απο το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό. Οι Έλληνες επενδυτές διαθέτουν προνομιακή κατανομή εφόσον διαθέτουν μετοχές.