Χ.Α: Άνοδος 0,82% με μικρό τζίρο - Πτωτικός ο Μάϊος

31/05/2021, 17:46
Χ.Α: Άνοδος 0,82% με μικρό τζίρο - Πτωτικός ο Μάϊος

Στις 894,85 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Δευτέρα, στην τελευταία συνεδρίαση του Μαϊου, κατά 0,82% πιό πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών, λόγω των αργιών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ήταν χαμηλή και διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ.

Με τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω των αργιών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση το θετικό του πρόσημο, κλείνοντας τον Μάιο πλησίον, αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,89%, στις 2.167,17 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.400,59 μονάδες με άνοδο 0,14%. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με άνοδο 1,73% στις 552,22 μονάδες.

Στο επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,70%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,05%. Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε πτώση 10,15%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν η Εθνική Τράπεζα διακρίθηκε με την άνοδο 4,19% που σημείωσε, με τις ΕΥΔΑΠ, Aegean και Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Titan, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς καμία να κλείσει πάνω από το -0,70%.

Σημειώνεται ότι μετά από τρεις μήνες συνεχούς ανόδου, ο Μάιος ήταν αρνητικός για τον Γενικό Δείκτη, καθώς ούτε από τον FTSE 25 βοηθήθηκε, αλλά ούτε και από τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε τον μήνα με διψήφια ποσοστά πτώσης. Και το σημαντικότερο ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε μέσα στον μήνα να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά που δημιούργησε από την αρχή του έτους, ήτοι στις 919 μονάδες, στις οποίες είχε βρεθεί την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διστακτικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ώστε ο Γενικός Δείκτης να μπορέσει να προσεγγίσει αλλά και να υπερβεί τα ιστορικά υψηλά οφείλεται στην στάση αναμονής σχετικά με τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό καθώς από τη μία πλευρά υφίσταται θετικό σενάριο ομαλοποίησης, από την άλλη , όμως, το επενδυτικό κοινό θεωρεί ότι ο βαθμός κινδύνου είναι υψηλός, ακόμα.