Χ.Α: Στο 0,71% περιορίσθηκε η άνοδος, λόγω αβεβαιότητας

02/06/2021, 18:04
Χ.Α: Στο 0,71% περιορίσθηκε η άνοδος, λόγω αβεβαιότητας

Στις 900,49 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφοντας μικρή άνοδο 0,71% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 93,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,81%, στις 2.183,52 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.395,14 μονάδες με άνοδο 0,31%. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 553,62 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, ξεχώρισε το άλμα 6,21% της Motor Oil, μετά την ένταξή της στα top picks της Goldman Sachs. Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με +3,33% και +3,07% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Πειραιώς.

Αντίθετ οι πιέσεις σε Jumbo, ΟΛΠ και ΟΤΕ οδήγησαν σε απώλειες άνω του 1%, ενώ υπό έλεγχο συγκράτησαν την πτώση τους οι Εθνική, Titan, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank.

Μπορεί ο δείκτης να κατάφερε να φτάσει και να υπερβεί πολύ οριακά το "ψυχολογικό φράγμα" των 900 μονάδων στη σημερινή συνεδρίαση, όμως ο βαθμός αβεβαιότητας εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και αυτό φάνηκε από τις πιέσεις που δέχθηκαν αρκετοί επιλεγμένοι τίτλοι.

Οι πιέσεις αυτές, άλλωστε δεν επέτρεψαν την περαιτέρω άνοδο του δείκτη, παρά το θετικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όδο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό δείχνει ότι η αβεβαιότητα προέρχεται κυρίως από την ανησυχία για το μέλλον του τουρισμού, καθώς διανύουμε, ήδη, τους θερινούς μήνες.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κλίμα συμβάλλουν και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών τα οποία, σε γενικές γραμμές, έχουν χαρακτηρισθεί ως θετικά παρά την συγκυρία την οποία διανύουμε.