Χ.Α: Πτώση 0,92% λόγω πιέσεων σε τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση

16/06/2021, 17:49
Χ.Α: Πτώση 0,92% λόγω πιέσεων σε τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στις 911,60 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,92% πιό κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης, καταγράφοντας την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 64,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,10%, στις 2.209,44 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap κατέγραψε απώλειες 0,40% κλείνοντας στις 1.428,14 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 2,09% στις 575,90 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Jumbo σημείωσε πτώση 4,59%, με την Aegean να κλείνει στο -3,53%, αλλά και τις ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Πειραιώς, Λάμδα και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Titan, με την Τέρνα Ενεργειακή και τον ΟΛΠ να κλείνουν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, η Coca Cola σημείωσε κέρδη 0,62%, με τις Ελλάκτωρ, Σαράντης και ΕΧΑΕ να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ο Μυτιληναίος κέρδισε 2,22%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +3,3%.

Παρά την αρνητική πορεία της αγοράς, βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι επιλεκτικές τάσεις που επεκράτησαν και οι οποίες επηρεάζονται από τις δηλώσεις των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών στις γενικές συνελεύσεις και στο πώς αξιολογούνται διαφορετικά από το επενδυτικό κοινό, όπως π.χ. οι περιπτώσεις Μυτιληναίου και Jumbo. Ακόμη, στις επιλεκτικές τάσεις περιλαμβάνεται και η κατοχύρωση των μέχρι στιγμής κερδών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Eurobank.

Ένας, ακόμη, παράγοντας που επιηρέασε την αγορά είναι και η στάση αναμονής του επενδυτικού κοινού, σε παγκόσμιο επίπεδο εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ.