Χ.Α: Κατασκευές και ενέργεια οδήγησαν σε άνοδο 0,35%

17/06/2021, 17:54
Χ.Α: Κατασκευές και ενέργεια οδήγησαν σε άνοδο 0,35%

Στις 914,77 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,35% πιό πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης, ανακόπτοντας έτσι την επί τριήμερο πτωτική του πορεία. Η αξία των συναλλαγών ήταν 88,6 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Lamda και η Aegean έκλεισαν με κέρδη 2,82% και 2,31% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Titan, Μυτιληναίο, Εθνική και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Eurobank και Ελλάκτωρ, με τον τελευταίο μάλιστα να "μαζεύει" στο τέλος τα κέρδη, τα οποία έφτασαν ενδοσυνεδριακά έως και το 4,92%.

Αντίθετα, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 2,27%, με την Jumbo στη δεύτερη διαδοχική της πτώση μετά τα σχόλια Βακάκη, να κλείνει στο -1,20%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank, με την τελευταία να περιορίζει μετά το ενδοσυνεδριακό -5,33%. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής και ο Σαράντης.

Η σημερινή αύξηση της αξίας συναλλαγών αφορά σε δύο πακέτα μετοχών της Ελλάκτωρ που αντιπροσωπευούν το 6,14% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης, σήμερα, διακινήθηκαν και άλλα μικρότερα πακέτα όπως της Alpha Bank, της Eurobank, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και του Μυτιληναίου που ανέβασαν τη συναλλακτική δραστηριότητα μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, δυο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του Γενικού Δείκτη στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ένας αφορά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν ανακοινωει οι εισηγμένες εταιρείες και ο άλλος είναι η επιστροφή του τουρισμού στην κανονικότητα. Από αυτούς τους παράγοντες αναμένεται να κριθεί για το άν ο Γενικός Δείκτης θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα, δηλαδή στις 950 μονάδες και αν, φυσικά, ξεπεράσει το όριο αυτό.