Χ.Α: Άνοδος 0,25% με μικτά πρόσημα και χαμηλό τζίρο

23/06/2021, 18:05
Χ.Α: Άνοδος 0,25% με μικτά πρόσημα και χαμηλό τζίρο

Στις 910,34 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,25% πιό πάνω από το κλέισιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 46,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,23%, στις 2.201,23 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με άνοδο 0,55%, στις 1.432,33 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 575,83 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, τα ΕΛΧΑ, η Aegean και η Alpha Bank ήταν οι τρείς τίτλοι που προσέφεραν στήριξη στον γενικό δείκτη, καθώς έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί με τ+1,80%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Jumbo και Eurobank.

Αντίθετα, ο Ελλάκτωρ έχασε 2,22%, με τις Titan, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Σαράντης, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Πειραιώς.

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο χαμηλός τζίρος που θύμιζε περισσότερο συναλλαγές θερινής ραστώνης, κυρίως του Αυγούστου, παρά μια αγορά που αναμένει την επαναλειτουργία της οικονομίας.

Μεταξύ επενδυτών αλλά και αναλυτών έχει δημιουργηθεί και ένας προβληματισμός, καθώς ενώ η εστίαση παραμένει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα κορυφώσει τις διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου, οι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί και στις υπόλοιπες μετοχές.

Ακόμη, ένα άλλο ερώτημα που πλανάται είναι το αν η αγοράς έχει προεξοφλήσει τις πρώτες ειροεές κεφαλαίων που αναμένεται να εισέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ενδεικτικές καθώς αναμένεται να κρίνουν ποιοί κλάδοι θα ωφεληθούν, όσο το σχετικόωμεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης εξελίσσεται.