Χ.Α: Οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν σε πτώση 0,84%

15/07/2021, 17:54
Χ.Α: Οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν σε πτώση 0,84%

Στις 863,78 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,84% πιό κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 47,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,08%, στις 2.076,13 μονάδες. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 1.406,03 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 2,32% στις 535,61 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις και έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ με πτώση πάνω από 1% έκλεισαν οι Motor Oil, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ. Titan, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ, ενώ Aegean και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Αντίθετα, η Jumbo και h Βιοχάλκο έκλεισαν με μικρά κέρδη, με τις Coca Cola, Λάμδα και Σαράντη να σημειώνουν άνοδο ανώτερη του 1%.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων βρέθηκε υπό πίεση εξωθώντας τους λιγοστούς αγοραστές που επιχειρούσαν το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ενώ, σε ό,τι αφορά την γενικότερη πορεία της αγοράς, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ολοκληρώθηκε, με μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, δύο εκ των οποίων μάλιστα να είναι με οριακή άνοδο.

Το καίριο ερώτημα στην αγορά, αυτή την χρονική περίοδο είναι εάν αυτή η αδυναμία της οφείλεται στην εποχικότητα ή αποτυπώνει τις αρνητικές προοπτικές που διαγράφονται καθημερινά από την πορεία της πανδημίας, τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστικών μας ροών.

Σημειώνεται, πάντως, σε ό.τι αφορά την γενικότερη πορεία της οικονομίας ότι οι έως τώρα επιδόσεις του προϋπολογισμού δείχνουν ανάκαμψη της κατανάλωσης και τα καλύτερα του αναμενομένου –έως τώρα– έσοδα από τον τουρισμό έφεραν εντός στόχου τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο, λίγες εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ετσι, η ING, σύμφωνα με τις νέες της προβλέψεις, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 8,5% στο β’ τρίμηνο του 2021.