Χ.Α: Μίνι "κραχ" 3,88% λόγω φόβων επέκτασης του τουριστικού lockdown

19/07/2021, 17:32
Χ.Α: Μίνι

Στις 833,16 μονάδες έκλεισε σήμερα, Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, 3,88% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, καθώς η εφαρμογή του μέτρου του lokcdown στην Μύκονο και άλλα νησιά δημιούργησε φόβο για ευρύτερο "κλέισιμο" της οικονομίας οδηγώντας την αγορά σε sell-off με μεγάλο χαμένο τον δείκτη των τραπεζών. Η αξια των συναλλαγών ήταν 85,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,10%, στις 1.995,96 μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλιαοποίησης, Mid Cap έκλεισε με πτώση 4,16% στις 1.355,09 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με πτώση 6,53% στις 503,14 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών Εθνική και Eurobank έκλεισαν με απώλειες 7,40% και 7,37% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο να υποχωρεί κατά 6,85% και τις Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με -5,99% και -5,97% αντίστοιχα.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Aegean, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 2% σε Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ.

Οι απώλειες σε Titan, ΟΤΕ και Jumbo ξεπέρασαν το 1%, με τον Σαράντη να κλείνει στο -0,23%.

Η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες δεθνείς αγορές καθώς οι απώλειες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται κοντά στο 3% και στη Νέα Υόρκη υπερβαίνουν το 1%.

Η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα προφανώς και θα πλήξει τον τουρισμό στην Ευρώπη, με τα τοπικά lockdown να επιστρέφουν, με την Deutsche Bank να επιβεβαιώνει ότι οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη απειλή από την εξάπλωση της Δέλτα.

Από τη στιγμή που σημαντικοί και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως οι Κυκλάδες παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα και η Γερμανία συστήνει στους υποψήφιους τουρίστες στην Ελλάδα να είναι προσεκτικοί… τότε οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού φέτος δεν μπορούν να είναι θετικές. Η Μύκονος γίνεται το πρώτο νησί στο οποίο εφαρμόζονται περιορισμοί στην εστίαση και την κυκλοφορία και πλέον η ανησυχία για την πορεία του τουρισμού της χώρας είναι διάχυτη, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις συνοδεύτηκαν από μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων.