Χ.Α: 'Ανοδος για έκτη συνεχή ημέρα με 0,74% λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

27/07/2021, 17:32
Χ.Α: 'Ανοδος για έκτη συνεχή ημέρα με 0,74% λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Στις 876,35 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφοντας άνοδο 0,74%. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική  πορεία μετοχών των κλάδων που ευνοούνται από την εισροή κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 47,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 2.095,74 μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) έκλεισε με άνοδο 1,13% στις 1.440,19 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 520,90 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Ελλάκτωρ έκλεισε με ανοδικό άλμα 3,40%, με τις Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%.

Με κέρδη πάνω από 1% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Λάμδα, Σαράντης, Alpha Bank, Coca Cola και ΕΛΧΑ.

Αντίθετα η Eurobank έκλεισε με πτώση -1,02%, με τις Jumbo, Βιοχάλκο, Εθνική, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Aegean και ΔΕΗ να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως παρατηρούν οι αναλυτές της αγοράς, το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου είναι θετικό για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος, παρά τα φαινόμενα εποχικότητας που αντικατοπτρίζονται στον χαμηλό τζίρο, καταφέρνει να ανακάμψει από τα χαμηλά των 830 μονάδων στις 19 Ιουνίου και να δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες για καλύτερη συνέχεια.

Οι δυο αρνητικοί παράγοντες είναι o χαμηλός τζίρος, που αναμένεται, όμως κάποια στιγμή να βελτιωθεί καθώς η απειλή για τον τουρισμό από την μετάλλαξη Δέλτα του COVID 19. Πάντως, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown δεν υφίσταται στην κυβερνητική ατζέντα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, με τις όποιες παρεμβάσεις - στον βαθμό που θα χρειαστεί- να αναμένεται να είναι τοπικές.