Τα «επιλεκτικά χαρτιά» οδηγούν (και αυτονομούν) το Χρηματιστήριο Αθηνών!

13/04/2022, 10:33
Τα «επιλεκτικά χαρτιά» οδηγούν (και αυτονομούν) το Χρηματιστήριο Αθηνών!

Τα ρεκόρ της Τέρνα ενεργειακής, το «παιχνίδι» του Ελλάκτωρα, τα αποτελέσματα ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, το ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, OTE.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα το Χρηματιστήριο παρουσιάζει τάσεις αυτονόμησης από τα ξένα, καθώς παρά την πτώση και την διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, η Λεωφόρος Αθηνών ακολουθεί τη δική της πορεία, που την χαράσσουν συγκεκριμένα «επιλεκτικά χαρτιά» που σέρνουν το χορό της ανόδου και δίνουν κατεύθυνση!

Το γεγονός είναι πως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι μετοχές της Ενέργειας και των Πετρελαίων έχουν πάρει τη σκυτάλη από τις τράπεζες, οι οποίες από την αρχή του χρόνου καθοδηγούσαν με την ανοδική τους κίνηση την αγορά.

Για όλους τους λόγους που έχουμε αναφέρει και έχουμε επεξηγήσει, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και αύξησης πληθωρισμού και επιτοκίων, οι μετοχές των εταιρειών της Ενέργειας έχουν μπει στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτικών οίκων!

Επιπροσθέτως στο κάδρο των ξένων έχουν μπει μετοχές εταιρειών που έχουν πίσω τους μεγάλα success stories ή εμπλέκονται σε συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Παράλληλα σοβαρό ενδιαφέρον εντοπίζεται για τα Πετρέλαια και τα «κλασσικά» blue chips, τα βαριά χαρτιά με τα υψηλά μερίσματα που κατέχουν ασφάλεια και αποδόσεις!

Η Τέρνα Ενεργειακή (και μαζί της και η ΓΕΚ Τέρνα) σέρνει το χορό καταγράφοντας ιστορικά υψηλά, με τις φήμες να οργιάζουν ότι το deal με την Macquarie έκλεισε ή είναι κοντά στο να κλείσει σε μια τιμή γύρω στα 2,5-2,7 ευρώ ανά μετοχή.

Ωστόσο όσο οι υπογραφές δεν πέφτουν καμία συμφωνία δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένη.

Σε ανοδική τροχιά και ο Ελλάκτωρ λόγω Άνεμου, αλλά και εσωτερικών μετοχικών διεργασιών και εξελίξεων, μεταξύ Ολλανδών και Μπακοκαϋμενάκηδων ενώ στο κάδρο έχουν μπει η Μότορ Όιλ που έβγαλε εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά και τα ΕΛΠΕ που προσελκύουν συνεχώς ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές!

Σοβαρό ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη η ΔΕΗ, όπου οι πωλητές φαίνεται πλέον ότι έχουν εκλείψει και με την πρώτη αγοραστική κίνηση η μετοχή εκτινάσσεται, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τον Μυτιληναίο!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, γεγονός είναι πως την προσοχή Ελλήνων και διεθνών επενδυτών τραβούν τα παραδοσιακά «καλά χαρτιά» του χρηματιστηρίου, τα blue chips με τα υψηλά μερίσματα και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που αποτελούν σταθερά καταφύγια τα οποία παρέχουν σοβαρές μερισματικές αποδόσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η , η Jumbo...