Η άνοιξη του Χρηματιστηρίου: Η έκρηξη στις Τράπεζες, το Big-6 της Ενέργειας, τα «επιλεκτικά» χαρτιά, και το παιχνίδι με τον MSCI!

Η άνοιξη του Χρηματιστηρίου: Η έκρηξη στις Τράπεζες, το Big-6 της Ενέργειας, τα «επιλεκτικά» χαρτιά, και το παιχνίδι με τον MSCI!

Γιατί μπήκαν στο κάδρο των ξένων Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ - Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών!

Σε αντίθεση με την ζοφερή διεθνή πραγματικότητα, αλλά και την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής λόγω Ρωσίας – Ουκρανίας, ενεργειακής κρίσης, έκρηξης ακρίβειας, αύξησης του πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων, η εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών όπου εδρεύει το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι τελείως διαφορετική, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες ως προς την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αργά ή γρήγορα…

Στις μέρες μας η πάλαι ποτέ ιστορική Σοφοκλέους δείχνει, πρώτον, να μην «ακούει» τα όσα αρνητικά συμβαίνουν γύρω μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και δεύτερον να «αυτονομείται» σε σχέση με την κίνηση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών!

Τρίτον, παρατηρείται ακόμη μια στροφή των διεθνών επενδυτών σε «επιλεκτικά χαρτιά», της ΕνέργειαςΠετρελαίων, των Τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, 3Ε) που έχουν μπροστά τους στόρι και ισχυρές προσδοκίες!

Το «παιχνίδι» με την ένταξη στον MSCI! Ο χρησμός της Société Générale, οι πιθανότητες Εθνικής, Μυτιληναίου, και το ερωτηματικό με την Jumbo!

Την ώρα τούτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στην κυριολεξία έχει μπει η… άνοιξη, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, καθώς στις 12 Μαΐου επίκεινται η ετυμηγορία του MSCI και το κατά ποσόν ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών στον δείκτη θα αυξηθεί ή όχι!

Η αγορά «παίζει» όλες τις μέρες το σενάριο της πιθανής ένταξης στον MSCI της Εθνικής Τράπεζας και του Μυτιληναίου, ενώ βάσιμη υποψηφιότητα για μελλοντική ένταξη στον δείκτη σε δεύτερο χρόνο έχουν θέσει η Τέρνα Ενεργειακή και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Την ίδια στιγμή σέρνεται μια παραφιλολογία ότι οι πιθανότητες να βγει από τον MSCI η Jumbo είναι αυξημένες.

Η Société Générale πάντως σε μια ανάλυση που επιδέχεται ερμηνείες σημειώνει ότι ο αριθμός των ελληνικών εισηγμένων στον MSCI δεν θα αλλάξει.

Εκ πρώτης αυτό ακούγεται σαν να μην ενταχθούν τώρα ούτε η Εθνική ούτε ο Μυτιληναίος.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, εάν βγει από τον δείκτη η Jumbo τότε η ανάλυση της Société οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε μια νέα ένταξη στον MSCI, πιθανότατα της Εθνικής…

Στο κάδρο των ξένων το Big – 6 της Ενέργειας! Σπάει όλα τα ρεκόρ η Τέρνα Ενεργειακή! Σε πρώτο πλάνο ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, ΕΛ.ΠΕ., Ελλάκτωρ!

Στο κάδρο των ξένων, πάντως, ουσιαστικά από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και την γεωπολιτική αναταραχή λόγω Ουκρανικού έχουν μπει εδώ και καιρό οι ισχυρές μετοχές της Ενέργειας, το περίφημο Big-6, με πρωταγωνιστή την Τέρνα Ενεργειακή (που καταγράφει ιστορικά ρεκόρ) λόγω και της διαπραγμάτευσης με την Macquarie που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ακόμη η Ελλάκτωρ λόγω Άνεμου, η Μότορ Όιλ, τα ΕΛ.ΠΕ., ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμπεριφορά της Ιντρακάτ.

Η εκτίναξη των Τραπεζών και η εισβολή των ξένων! Έρχεται πια, αργά ή γρήγορα, η επενδυτική βαθμίδα!

Την ίδια ώρα, ενόψει Πάσχα, αξιολόγησης από τον S&P, αλλά και όλων των συζητήσεων-ζυμώσεων για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο του 2023, παρατηρείται μια έκρηξη των τιμών των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που ωθεί τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα και πάλι άνω των 950 μονάδων!

Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη τον χορό έσερνε η Εθνική! Την Μεγάλη Πέμπτη ήταν η σειρά Πειραιώς και Alpha να παρουσιάσουν έκρηξη ανοδική, με την Eurobank να ακολουθεί, γεγονός που εκλαμβάνεται πλέον ως ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτικών οίκων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο πλέον είναι ασφαλές και δεν απειλείται από εξωγενείς παράγοντες, ούτε κινδυνεύει από παθογένειες και βαρίδια του παρελθόντος!

Τουρισμός, Real Estate, Τρόφιμα και Αναπτυξιακό Ταμείο!

Υπό το πρίσμα τούτο, σε μια εποχή βαθιάς γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί έκρηξη ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων και ενώ τα επιτόκια κινούνται ανοδικά αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, η Ελλάδα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας τυγχάνουν μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από τα «χοντρά» διεθνή πορτοφόλια που έχουν ανακαλύψει στην Ελλάδα σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι οποίες απορρέουν τόσο από την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας όσο και από την επικείμενη εκτίναξη και πάλι του Τουρισμού, του Real Estate που επανακάμπτει, του κλάδου των Τροφίμων που καθίσταται σταδιακά ισχυρότερος, καθώς και από τις προσδοκίες που πηγάζουν από την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μαζί με το ΕΣΠΑ θα διαχύσουν στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή κονδύλια άνω των 70 δισ. ευρώ την προσεχή 6ετία!

Και αυτό αδιαμφισβήτητα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα...