Ε.Ε.: Στη γραμμή Μπάιντεν για άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

06/05/2021, 11:56
Ε.Ε.: Στη γραμμή Μπάιντεν για άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η Ε.Ε είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση των ΗΠΑ για την προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε «οποιεσδήποτε προτάσεις αντιμετωπίζουν την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο».

«Και γι 'αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ για παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του Covid θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου», συνέχισε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν πρόσθεσε ότι «βραχυπρόθεσμα» η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν τις εξαγωγές και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αντίθετα με την προσέγγιση της ΕΕ με αυτήν ορισμένων συμμάχων, λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι η μόνη δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, που εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 5 Μαΐου, με επίσημη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την κατάργηση της πατέντας, με την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει την τεχνογνωσία τους για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει, συγκεκριμένα, την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά αυτά τα εμβόλια.