Οι νικητές και οι χαμένοι στο ΧΑΑ τον Μάρτιο

01/04/2018, 09:34
1

Μάρτης - γδάρτης ήταν ο μήνας που πέρασε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Έχασε χωρίς αντιστάσεις τις 800 μονάδες και κινείται πλέον στο «κόκκινο» σε σχέση με τις αρχές του έτους.


Οι απόλυτοι νικητές του α’ τριμήνου αλλά και του Μαρτίου αναδεικνύονται οι πωλητές, οι οποίοι κρατούν τα ηνία της αγοράς νικώντας τη μάχη με τους αγοραστές, αλλά και οι shorts, οι οποίοι, αν και «κάηκαν» από το ράλι του διμήνου Δεκεμβρίου -Ιανουαρίου, διατήρησαν τις επιθετικές τους διαθέσεις στις ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τράπεζες, και μέχρι στιγμής τα στοιχήματά τους δεν τους «πρόδωσαν».


Αυτό στο οποίο ποντάρουν εδώ και καιρό είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην αγορά η διαδικασία των stress tests, αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.


Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, παρά την ορατότητα που υπάρχει πλέον σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 στην κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, τα σύννεφα συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο γύρω από τα stress tests όσο και σχετικά με τις πιθανές νέες απαιτήσεις - παρατηρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τον κλάδο.


Όπως πάντα, καθοριστικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει το διεθνές κλίμα και από τη στιγμή που οι ξένες αγορές έχουν μπει πλέον σε μία νέα φάση, αυτή της υψηλής μεταβλητότητας και του τέλους του «εύκολου χρήματος», οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα διαγράφονται δύσκολες και σίγουρα πολύ διαφορετικές από αυτές του 2017 όπου το πάρτι των αγορών έτρεχε ασταμάτητα.


Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών υποαπέδωσε σημαντικά του Γενικού Δείκτη. Μέχρι στιγμής ο Γ.Δ. υποχωρεί 5,37% από τις αρχές του μήνα και λίγο πάνω από το 1% από τις αρχές του 2018. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 13,2% σε επίπεδο μηνός και 8,1% σε επίπεδο τριμήνου.


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στις τραπεζικές μετοχές, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί 22,6% από τις αρχές του μήνα και 10,1% από τις αρχές του έτους, η Εθνική Τράπεζα να χάνει 11,4% και 16,9% αντίστοιχα, η Alpha Bank να σημειώνει πτώση 9,19% και 1,62% και η Eurobank να υποχωρεί 5,97% και 10,12% αντίστοιχα. Οι απώλειες για την μικρότερη Attica bank διαμορφώνονται στο 13,89% (και μηνός και τριμήνου).


Εκτός των τραπεζών, τις μεγαλύτερες απώλειες τον μήνα Μάρτιο σημειώνει η μετοχή του Ιασώ με πτώση 21,44% και ακολουθεί η Ελλάκτωρ με 14,62%, η ΄Ιντραλοτ στο -13,36%, η J&P Άβαξ στο -13,28%, η Ελβάλ-Χαλκόρ στο -12,87% και η Cenergy στο -11,18%.


Στον αντίποδα, υπάρχουν και 14 νικητές μεταξύ των μετοχών του Γενικού Δείκτη, οι οποίοι σημειώνουν κέρδη από 37% έως 0,50% τον Μάρτιο, με πρωταγωνιστή τον κλάδο της Υγείας. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η μετοχή του Υγεία στο +36,76% ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί 66%. Ακολουθούν η Ικτίνος με άνοδο 28,5% τον Μάρτιο, η Μarfin Investment με άνοδο 22,9%, η Quest στο +12,73%, η Coca Cola στο +10,75%, η Πλαστικά Κρήτης στο +10,57% και η μετοχή του Ιατρικού Αθηνών στο +10,53%.