Αργεί η «ευρωπαϊκή απάντηση», χρειάζονται εθνικά μέτρα

31/10/2022, 14:45
Αργεί η «ευρωπαϊκή απάντηση», χρειάζονται εθνικά μέτρα

Οι τιμές συνεχίζουν να κάνουν το ένα άλμα μετά το άλλο, με τον πληθωρισμό να αγγίζει τον Σεπτέμβριο το 12% και τη μέση αύξηση στο «καλάθι του νοικοκυριού» να ανέρχεται στο 21%

του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου
Προέδρου Ε.Ε.Α και επίτιμου διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες «φλέγονται» λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά η Ε.Ε. πάει από αναβολή σε αναβολή τις αποφάσεις για ουσιαστικά μέτρα με σκοπό τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μία εβδομάδα πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μία επί της αρχής συμφωνία, στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, για την υλοποίηση της οποίας απομένουν, όμως, πολλά να γίνουν.

Η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που ακολούθησε, λίγες ημέρες μετά, με στόχο την εξειδίκευση αυτών των παρεμβάσεων, έληξε χωρίς αποφάσεις και με νέο «ραντεβού» των Ευρωπαίων Υπουργών στις 24 Νοεμβρίου.

Ενώ φαίνεται να συμφωνούν στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του πλαφόν στην τιμή του, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ακόμη κι αν στην επόμενη Σύνοδο υπάρξει συμφωνία, τα όποια μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο χειμώνας θα βρει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χωρίς ευρωπαϊκή προστασία. Απαιτείται, επομένως, να ενισχυθεί η στήριξη σε εθνικό επίπεδο.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει λάβει, από τις αρχές του έτους, μία σειρά από μέτρα, επιδοματικού κυρίως χαρακτήρα, με επίκεντρο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά είναι φανερό ότι δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Οι τιμές συνεχίζουν να κάνουν το ένα άλμα μετά το άλλο, με τον πληθωρισμό να αγγίζει τον Σεπτέμβριο το 12% και τη μέση αύξηση στο «καλάθι του νοικοκυριού» να ανέρχεται στο 21%. Μπορεί, δε, να παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αποκλιμάκωση των τιμών τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά ενέργειας, ωστόσο, πρόκειται για ένα πεδίο εξαιρετικά ευμετάβλητο και απρόβλεπτο.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιέζονται ασφυκτικά. Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις καθυστερούν. Η κυβέρνηση χρειάζεται να δράσει άμεσα λαμβάνοντας σε πρώτο επίπεδο μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση μέτρα ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχουμε εδώ και πολλούς μήνες, από την απαρχή της κρίσης, προτείνει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να χτυπηθεί το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στη ρίζα του και να δοθεί ουσιαστική «ανάσα». Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καθώς και μία ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι απολύτως αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση ώστε να στηριχθούν η δοκιμαζόμενη κοινωνία και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που πάντα αποτελούσαν και θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα να αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Αυτός είναι ο μόνος συνδυασμός παρεμβάσεων που μπορεί να βοηθήσει ώστε η ελληνική αγορά να παραμείνει ζωντανή και η πλειονότητα των επιχειρήσεων ενεργές.