Ο ενδοιασμός των ευρωπαϊκών ΜμΕ στον συνδυασμό τιμών και μισθών

22/11/2022, 15:03
Ο ενδοιασμός των ευρωπαϊκών ΜμΕ στον συνδυασμό τιμών και μισθών

Η ανάκαμψη στην Ε.Ε. έφτασε στο τέλος της και ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και των χαμηλών επενδύσεων

του Β. Κορκίδη
προέδρου ΕΒΕΠ

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καλούν διαρκώς όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δράσουν άμεσα και να εφαρμόσουν στοχευμένα μέτρα για τις ΜμΕ που χρειάζονται στήριξη στην ενεργειακή κρίση.

Το βασικό τους μήνυμα είναι ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας αποτελούν μείζον μέλημα για να συνεχίσουν οι ΜμΕ τις δραστηριότητες τους και απειλούν σοβαρά την επιβίωσή τους.

Όλο και περισσότερες ΜμΕ της ΕΕ αναφέρουν τώρα ότι τα ενεργειακά τους συμβόλαια σταθερής τιμής λήγουν και πρέπει να συνάψουν νέες συμβάσεις με τιμές που μπορεί να είναι δέκα φορές υψηλότερες.

Αυτό οδηγεί σε μη πληρωτέο ενεργειακό κόστος και οι ΜμΕ της μεταποίησης καλούνται να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν, ακόμα και να σταματήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα την παραγωγή.

Όπως έδειξε το πρόσφατο «ευρωβαρόμετρο» η ανάκαμψη στην Ε.Ε. έφτασε στο τέλος της και ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και των χαμηλών επενδύσεων.

Ως εκ τούτου, για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, η ευρωπαϊκή κεντρική βοήθεια είναι απαραίτητη, καθώς οι ΜμΕ χρησιμοποιούν ήδη τις αποταμιεύσεις τους ή πρέπει να επωμισθούν επιπλέον χρέη με υψηλό κόστος δανεισμού λόγω επιτοκίων.

Όλοι βεβαίως γνωρίζουν πόσο ευαίσθητες είναι οι παρεμβάσεις σε ολόκληρη την αγορά πωλήσεων, αλλά η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο και τον τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια της προσφοράς χωρίς ακούσιες αυξήσεις της ζήτησης.

Οι ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης και το προσωρινό πλαίσιο κρίσης παρέχουν αρκετά μέσα για παρέμβαση στην αγορά, αλλά η ευθυγράμμιση των παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να εγγυάται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα σε όλη την ΕΕ είναι διασφάλιση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση των επενδύσεων βιωσιμότητας, σύμφωνα με την οδηγία «Χρηματοδότηση και την Αειφορία των ΜμΕ» του ΟΟΣΑ.

Όπως αποδεικνύεται η τρέχουσα κρίση και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις εμποδίζουν τις επενδύσεις των ΜμΕ. Ακόμη και αν η ενεργειακή κρίση αποτελεί έναυσμα για την ενεργειακή απόδοση και την παραγωγή ΑΠΕ, το συνολικό επιχειρηματικό κλίμα έχει αντίκτυπο σε τέτοιες επενδύσεις.

Ωστόσο, εντοπίζονται παρενέργειες της ζήτησης που οδηγούν σε μη βέλτιστα επίπεδα επενδύσεων βιωσιμότητας και περιορισμοί από διάφορα εμπόδια.

Οι ΜμΕ διαμαρτύρονται για την έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας, που καθιστά τις επενδυτικές αποφάσεις δύσκολες και επικίνδυνες, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης συνεχίζουν να είναι περίπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες.

Επίσης η προσφορά χρηματοδότησης από μόνη της δεν οδηγεί σε υιοθέτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που πρέπει να συνοδεύονται από συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε να βοηθούν τις ΜμΕ να σχεδιάσουν επενδυτικά έργα και να κατανοήσουν πώς θα αποδίδουν καλύτερα για την κάθε εταιρεία.

Όσον αφορά τώρα το κόστος ζωής, οι Ευρωπαίοι μικρομεσαίοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνουν υπεύθυνες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, ώστε να αποφύγουν ένα πιθανό επικίνδυνο «σπιράλ μισθών-τιμών» που θα οδηγήσει σε πρόσθετο πληθωρισμό.

Οι Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι έχουν επίσης σοβαρούς ενδοιασμούς και ανταλλάσσουν απόψεις με τους Υπουργούς Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και πιθανές πολιτικές απαντήσεις.

Από την πλευρά της απασχόλησης, παρατηρείται έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αλλά λόγω διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και των υψηλών τιμών, που απογοητεύουν τις ΜμΕ ενώ είναι πρόθυμες να επενδύσουν στο εργατικό τους δυναμικό επιλέγουν μια περιόδο αναμονής.

Αναφορικά με την χώρα μας θεωρώ πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί, όπως άλλωστε προβλέπεται τον Μάιο του 2023 στα επίπεδα του ετήσιου πληθωρισμού του 2022, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον συνδυασμό τιμών-μισθών.

Πολλοί μιλούν ότι στην εγχώρια αγορά έχουμε σήμερα «τιμές Ευρώπης και μισθούς Ελλάδας», ενώ βεβαίως το ιδανικό για όλους, επιχειρήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους, θα ήταν να είχαμε «τιμές Ελλάδας και μισθούς Ευρώπης», από το οποίο όμως ακόμα απέχουμε πολύ.