Το γονίδιο του εθνικού διχασμού στην εποχή των social media

29/05/2018, 12:40
Το γονίδιο του εθνικού διχασμού στην εποχή των social media

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης, Δημοσιογράφος, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Σε στιγμιαίες ενδοσκοπήσεις εθνικής αυτογνωσίας, τότε που το δέος μπροστά στην πραγματικότητα παραμερίζει κάθε αποπροσανατολισμό, έχει καταγραφεί η (προφανώς ειρωνική) διαπίστωση του... εξυπνότερου λαού του κόσμου. Για εμάς λέμε. Έναν λαό περήφανο και ιστορικό, συναρπαστικό μέσα στο άθροισμα της διαφορετικότητάς του, την ίδια στιγμή όμως και με μια αθεράπευτη προδιάθεση στην... αστοχία υλικού. Στο λάθος. Στην επίδειξη ελλειμματικής ευφυίας, για να το πούμε ευγενικά. Εμείς οι Έλληνες, λοιπόν, βιώνουμε αυτή την τελευταία οκταετία μια κρίση πρωτοφανή και επίμονη. Τόσο αναφορικά με το βάθος των αιτιών και των παθογενειών της, όσο και σε σχέση με την ανθεκτικότητα του προβληματικού αποτυπώματός της.

Σε αντίθεση με άλλους λαούς... λιγότερο έξυπνους και άλλες ιστορικές συγκυρίες καταφέραμε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο: Να μη βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας στον πυρήνα της κρίσης αυτής. Ενώ η φυσική νομοτέλεια της ανθρώπινης φύσης φλερτάρει με την αυτοτροφοδοτούμενη βούληση για επιβίωση. Ως εξελιγμένα όντα, που προσαρμόζονται στα δεδομένα και τις συνθήκες για να παρατείνουν την προσωπική, συλλογική, κοινωνική και εθνική διαδρομή. Ακόμη κι αυτό το αξίωμα στην εποχή της κρίσης το διαψεύσαμε. Το τσαλακώσαμε. Το καταρρίψαμε. Βγάλαμε τον χειρότερο εαυτό μας. Με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε ποτέ να κοντοσταθούμε και να σκεφτούμε καθαρά το μέλλον. Ώστε να βρούμε και τον κατάλληλο οδικό χάρτη προς το μέλλον αυτό.

Στην εποχή της επικοινωνιακής παντοδυναμίας των social media, αντί να χτίσουμε καινούργιες γέφυρες, γκρεμίσαμε και όσες υπήρχαν ήδη. Καθιστώντας δυσχερέστερη τη μεταξύ μας αδιαμεσολάβητη επικοινωνία. Και έτσι, υπονομεύοντας στην πράξη τη φυσική εξέλιξη της ζωής, με το μέλλον να διαδέχεται το παρόν, γεμάτο αυτοπεποίθηση. Εμείς τα «καταφέραμε» έτσι ώστε το μέλλον να βρίσκεται υπό αναίρεση. Χλωμό και συννεφιασμένο. Σε κάθε περίπτωση έχοντας εισπράξει και κατανοήσει τα μικρότερα δυνατά παθήματα - μαθήματα από αυτή την εθνική περιπέτεια. Από την εθνική τραγωδία των μνημονίων. Στην εποχή των social media το γονίδιο του εθνικού διχασμού απέκτησε... ανοσία στην κοινή λογική. Τη μετριοπάθεια. Τον ήπιο λόγο. Τη σύνεση, τη σύνθεση, τη συνεννόηση. Ο εθνικός διχασμός αγγίζει τα όρια του τυφλού μίσους, αν έχει κανείς την ψυχραιμία να παρακολουθήσει τον λόγο ο οποίος διατυπώνεται στα social media. Φυσικά, με τις ευθύνες των κομιστών αυτού του διχαστικού λόγου στην πολιτική και συνολικά τον δημόσιο βίο να είναι πληθυντικές, έντονες και ηθικά ασυγχώρητες.

Twitter@EmOikonomidis

Facebook: Manos Oikonomidis