Χάρτα διατροφικής επάρκειας και στήριξη αγροδιατροφικού τομέα

18/04/2022, 12:24
Χάρτα διατροφικής επάρκειας και στήριξη αγροδιατροφικού τομέα

«Χρειάζονται παρεμβάσεις καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές προκάλεσαν αύξηση του κόστους παραγωγής»

Γράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου,

βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου

Μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική και την πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, απειλεί και τα οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα της ειρήνης. Στην Ελλάδα βιώνουμε ήδη έντονα τις πρώτες επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα ακρίβειας, που προκαλεί ο πόλεμος, αλλά και η αδράνεια συνολικά για αποφάσεις και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της ακρίβειας.

Αυξήσεις στην ενέργεια, ηλεκτρικό, πετρέλαιο, αέριο, λιπάσματα, ζωοτροφές προκάλεσαν και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τον Γενάρη, πριν την κρίση, δυστυχώς είχαμε 20% αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή των εισροών και έπεται συνέχεια.

Τα αδύναμα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα, αφομοιώνονται χωρίς αποτέλεσμα.

Επιπλέον, υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα στους καταναλωτές, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο για ελλείψεις σε πολλές πρώτες ύλες. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν προμηθευτές μας σε καλαμπόκι, σιτάρι κ.λ.π., πρώτες ύλες για ζωοτροφές αλλά και λιπάσματα και έπρεπε άμεσα η κυβέρνηση να αναζητήσει και εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Το μεγάλο, όμως, θέμα που ανακύπτει είναι η διατροφική ασφάλεια και επάρκεια τόσο της Ε.Ε. όσο και της πατρίδας μας και το καμπανάκι είχε ήδη κτυπήσει από την έναρξη της πανδημίας, όταν διαταράχτηκαν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η παγκοσμιοποίηση περνά πλέον σε μια διαφορετική φάση με ένα νέο ψυχροπολεμικό κλίμα και ενδεχομένως κλειστά σύνορα τόσο σε χώρες αγοράς όσο και σε χώρες παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, την ενεργειακή αυτονομία και τη νέα μεταναστευτική και δημογραφική πολιτική πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών και μέτρων, με προτεραιότητες για άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα, για να δοθεί μήνυμα στον αγροτικό κόσμο ότι είμαστε δίπλα του για να συνεχίσει στον πρωτογενή τομέα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να συντάξει την χάρτα της διατροφικής επάρκειας της χώρας που αποτελεί προϋπόθεση για τις βέλτιστες επιλογές και τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα.

Με επίκαιρη κοινοβουλευτική παρέμβαση έθεσα το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες παραθέτω συνοπτικά.

1. Αναπροσανατολισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με μεγάλη διεύρυνση του πεδίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκειμένου να στηριχθούν και να ενεργοποιηθούν καλλιέργειες βασικών και κρίσιμων για την αυτάρκεια αγροτικών προϊόντων. Οι εκτάσεις που έχουν τεθεί σε αγρανάπαυση πρέπει να καλλιεργηθούν.

2. Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
Με αξιοποίηση των πόρων του Π.Α.Α. της ΚΑΠ, να θεσμοθετηθεί Επιταγή Καλλιέργειας και Εκτροφής, αναλογικά με τις δηλώσεις έτους ΟΣΔΕ, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ηλεκτρικού και ενέργειας, αλλά και των λιπασμάτων και των ζωοτροφών.
Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Πετρελαίου και αερίου και να επιστρέφεται το σύνολο στον παραγωγό.
- Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής.
- Κάλυψη του 80%της αύξησης των τιμολογίων
- Μείωση ΦΠΑ όλων των λιπασμάτων χωρίς εξαιρέσεις.
- Αύξηση του ποσού του Μεταφορικού Ισοδύναμου χωρίς εξαιρέσεις για Κρήτη και μικρά νησιά με συμπερίληψη και των καυσίμων..

3. Ρευστότητα
- Βιώσιμες μακροχρόνιες ρυθμίσεις σε οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες που συσσωρεύθηκαν.
- Να δοθούν καλλιεργητικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
- Καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που εκκρεμούν .
- Επίλυση με τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ.

4. Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για ενίσχυση όλων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για την Ανάπτυξη Παραγωγικών Έργων (ΑΠΕ). Στήριξη Ενεργειακών Κοινοτήτων και ένταξη έργων ΑΠΕ από ΤΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και μονάδες επεξεργασίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Το παραπάνω πλαίσιο πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας στη νέα εποχή.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να αξιοποιήσει με διαφάνεια και προτεραιότητες τα 94 δισ. που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, επενδύοντας στις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με στόχο ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.