ATAXIES
#TAGS:
media TV

Ο Τζίγγερ κοιτάζει ΑlphaTV και ο Κοντομηνάς περιμένει

26/03/2018, 14:30
ÓÕÍ.ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ ÐÁÅ ÐÁÏ ÃÉÁÍÍÇ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ

H προσέγγιση μεταξύ του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Δημήτρη Κοντομηνά είναι το νέο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι προσπάθειες του Γιάννη Βαρδινογιάννη να μην είναι μόνος με το Star σε αυτή την χρονική συγκυρία ήταν έκδηλες. Πρώτα με τον Σκάι, που επένδυσε χρόνο και έκανε συζητήσεις ώστε να υπάρξει σύμπραξη με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Σκάι, αλλά και με την υπόθεση Mega όπου πίστευε ότι θα μπορούσε να το σώσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και αργότερα θα το συγχώνευε με το Star.

Τα πράματα, όμως, δεν ήρθαν όπως πίστευε. Από τη μια οι συνομιλίες με τον Γιάννη Αλαφούζο δεν προχώρησαν περαιτέρω και στο θέμα του Mega υπήρξε «κυβερνητικός δάκτυλος» προκειμένου να μη δοθεί μία συνολική λύση από τις πιστώτριες τράπεζες. Μοιραία, λοιπόν, το επιτελείο του κ. Βαρδινογιάννη έπρεπε να ψάξει αλλού για συμμαχίες στο τηλεοπτικό τοπίο όπου, όπως φαίνεται, σε μία διαλυμένη διαφημιστική αγορά η επένδυση είναι σαν να ρίχνεις λεφτά σε «άδειο βαρέλι» και η ρευστότητα που εξασφαλίζουν οι συμμαχίες είναι καθοριστικές.

Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Κoντομηνάς με το κανάλι Αlpha είχε επίσης προβεί σε πολλές κινήσεις σύμπραξης με άλλους ομίλους που θα του εξασφάλιζαν ρευστότητα. Η αρχή είχε γίνει με τους Τσέχους του ΟΠΑΠ όπου μάλιστα υπήρχε και «οδικός» χάρτης πώλησης ενός ποσοστού και είχαν δοθεί κιόλας και προκαταβολές. Ωστόσο, το ντιλ δεν έγινε ποτέ και τα απαραίτητα χρήματα που θα έδιναν άνεση στον Δημήτρη Κοντομηνά ποτέ δεν ήρθαν. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό του η ανάγκη να προβεί σε συμμαχίες καθώς το κόστος συντήρησης του καναλιού είναι δυσθεώρητο. Επίσης, η πλευρά Κοντομηνά δεν έχει τις ίδιες σχέσεις με αυτές που είχε κάποτε με το Μέγαρο Μαξίμου. Οπότε χωρίς τις δυνατές πολιτικές πλάτες που έχουν άλλοι παίχτες στο τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό στερέωμα ο δρόμος για συμμαχίες ακόμα και με παράγοντες που δεν είχε ποτέ στενές επαφές ήταν αδιέξοδος.

Από την άλλη, το τηλεοπτικό τοπίο θα αγριέψει όταν θα κριθεί το θέμα των αδειών μέσα από τον διαγωνισμό. Η τελική μάχη δεν αποκλείεται και ανάλογα με το αποτέλεσμα του ΕΣΡ να δοθεί στο ΣτΕ και κατόπιν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Με αυτές τις συνθήκες, το να είσαι μοναχικός παίκτης χωρίς συμμαχίες και συνέργειες που μπορούν να σου κόψουν κόστη λειτουργίας είναι δίκοπο μαχαίρι για κάθε επιχειρηματία. Ασχέτως αν και οι δύο έχουν κρατήσει ίσες αποστάσεις από την αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και διατηρούν καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου…

Τα δύο επιτελεία των επιχειρηματιών είναι να υπάρξει ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα καλύπτει το σύνολο των τομέων παραγωγής των δύο καναλιών. Δηλαδή από τις ειδήσεις και τη δυνατότητα χρήσης ενός κοινού κοντρόλ, μιας και τα δελτία τους βγαίνουν διαφορετικές ώρες, έως το κομμάτι των παραγωγών και ό,τι άλλο ενδιαμέσως καλύπτει την τηλεοπτική δραστηριότητα των δύο σταθμών. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μέχρι να σχηματιστεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο στο τέλος θα το εξετάσουν προσωπικά οι δύο επιχειρηματίες.