Πειραιώς: Από την κατάρρευση, το πλιάτσικο και τον κατακερματισμό ...στην κυριαρχία!

28/02/2021, 09:01
Πειραιώς: Από την κατάρρευση, το πλιάτσικο και τον κατακερματισμό ...στην κυριαρχία!

Στις 16 Μαρτίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί μεταξύ 1,1 και 1,3 δισ. ευρώ και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς η τράπεζα με τα μεγαλύτερα και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικοποιείται εκ νέου και εξυγιαίνεται πλήρως.

Και τούτο πέραν πάσης αμφιβολίας συνιστά τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης, της Goldman Sachs και του Χρ. Μεγάλου, που όλοι μαζί από κοινού έτρεξαν ένα σχέδιο το οποίο απέτρεψε τον κατακερματισμό της Τράπεζας Πειραιώς, να σπάσει η τράπεζα σε καλή και κακή, με το κακό κομμάτι να πηγαίνει στην bad bank και το καλό σε μια εκ των άλλων τριών, δημιουργώντας συνθήκες ολιγοπωλίου και αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας! Το παιχνίδι της υπερσυγκέντρωσης στο οποίο αποσκοπούσαν τραπεζικοί κύκλοι χάθηκε οριστικά και μεγάλος κερδισμένος είναι το υγιές τραπεζικό σύστημα.

Οι 10 ξένοι επενδυτές και η συμμετοχή του ΤΧΣ

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει τελικώς με ένα εύρος της τάξης του 15-25% των μετοχών που κατείχε ανοίγοντας πλατύ χώρο για την είσοδο ιδιωτών.

Η Goldman Sachs, κατά τις ίδιες πηγές, έχει εξασφαλίσει την είσοδο 10 διεθνών επενδυτών οι οποίοι δεν σχετίζονται και είναι διαφορετικοί από τους ιδιώτες επενδυτές τού χθες της τράπεζας…

Σε κάθε περίπτωση, στην ηγεσία της τράπεζας μετά την ΑΜΚ και την πλήρη εξυγίανσή της θα παραμείνει ο Χρ. Μεγάλου στον οποίο εκτός των άλλων πιστώνεται η αντίστασή του στα σχέδια των συστημάτων που ήθελαν να κατακερματίσουν την τράπεζα και να υφαρπάξουν τα περιουσιακά της στοιχεία, τα «ασημικά» της.

Και ο οποίος, ακόμη, αντεπεξήλθε στον υπόγειο πόλεμο των πρώην διαχειριστών-νταραβεριτζήδων οι οποίοι λόγω φθόνου από την αποπομπή και περιθωριοποίησή τους ήθελαν να διαλυθεί η ιστορική τράπεζα εις τα εξ ων συνετέθη!