Οι ξένοι έρχονται Ελληνες επενδύουν

27/04/2021, 09:29
Οι ξένοι έρχονται Ελληνες επενδύουν

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, των λοκντάουν και της οικονομικής κρίσης, στον τομέα των επενδύσεων και της επιχειρηματικής ζωής στη χώρα μας συμβαίνουν «κοσμοϊστορικές» ανατροπές, με βάση πάντα τα υφιστάμενα δεδομένα εδώ και μια δεκαετία!

Με προπομπούς την ΔΕΗ και την Τρ. Πειραιώς παρατηρείται μια εκκωφαντική επιστροφή ξένων θεσμικών επενδυτών και μάλιστα όχι όποιων και όποιων αλλά των κορυφαίων και ισχυρότερων διαχειριστών κεφαλαίων στον πλανήτη!

Και παρατηρούμε σήμερα στην Τρ. Πειραιώς να τοποθετούνται μαζικά η Fidelity, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια, η Blackrock και η Norges, το νορβηγικό κρατικό-συνταξιοδοτικό fund και κορυφαίο sovereign fund στον κόσμο καθώς διαχειρίζεται trillions!!!

Καθώς και πολλοί άλλοι πανίσχυροι διεθνείς παίκτες όπως Πόλσον, Μυτακίδης και το Hellicon! Ενώ προσφορά συμμετοχής 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση έκανε και ο Ολλανδός του Ελλάκτορα!

Η μεγάλη επιστροφή της ΔΕΗ

Την ίδια ώρα στη ΔΕΗ παρατηρείται όπως και στην Πειραιώς η επιστροφή από την… λεηλασία στην κυριαρχία! Με ομολογιακές εκδόσεις επιτυχημένες και με πρόσφατο παράδειγμα τον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ξένους επενδυτές! Και από τις δεσμευτικές προσφορές προκύπτει απτό ενδιαφέρον 9 από τα κορυφαία funds του κόσμου, όπως KKR, OAK, First, CVC, Blackrock και άλλα!

Τι βλέπουν οι ξένοι

Είναι επομένως προφανές πως οι ξένοι επιστρέφουν Ελλάδα όπου διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες και τοποθετούνται μαζικά στην Ενέργεια, τις Υποδομές, τις Τράπεζες, τις νέες τεχνολογίες, την Τουρισμό, τα Ξενοδοχεία!

Και υπό το πρίσμα αυτό εντάσσεται και η επιτυχία των ομολογιακών εκδόσεων της Μότορ Όιλ και του Μυτιληναίου! Αλλά και τα Τρόφιμα και την Υγεία όπου η CVC σαρώνει από νοσοκομεία, μέχρι Vivartia, Δωδώνη και Εθνική Ασφαλιστική!

Το στοίχημα των 72 δισ. και οι Έλληνες παίκτες

Υπό την οπτική γωνία αυτή, σε μια Ελλάδα που ανασυντάσσεται, βγαίνει από την αφάνεια, εξυγιαίνεται και εκσυγχρονίζεται, οι ξένοι βλέπουν ευκαιρίες και οι μεγάλοι Έλληνες παίκτες μπαίνουν ακόμη πιο δυνατά στο παιχνίδι.

Και τούτο διότι η εξυγίανση των τραπεζών θα διαμορφώσει νέο τοπίο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι έτοιμα και σε θέση να υποστηρίξουν το εθνικό στοίχημα της απορρόφησης των 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα λοιπά κοινοτικά προγράμματα.

Διαβλέποντας την ευνοϊκή αυτή εξέλιξη για τη χώρα και ποντάροντας στο στοίχημα της ανάκαμψης οι ισχυροί Έλληνες παίκτες επενδύουν στη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τοποθετήσεις των ομίλων του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Μαριάννας Λάτση στο γκρουπ της ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακής του Γ. Περιστέρη, μετά την αποχώρηση των Ολλανδών της Reggeborgh που απέκτησαν τον έλεγχο του Ελλάκτορα!

Πραγματικοί επενδυτές και όχι νταβατζήδες ενδιάμεσοι και νταραβεριτζήδες!

Υπό αυτό το πρίσμα και από ελληνικής πλευράς διαφαίνεται μια ισχυρή τάση επενδύσεων σε τομείς με προοπτικές, κάτι που γίνεται με πραγματικό χρήμα και ανατρέπει τις λογικές του παρελθόντος, όταν οι τότε μεγάλοι έμπαιναν στις μπίζνες με το νταβατζιλίκι, με την παροχή προστασίας, ή ακόμη ως ενδιάμεσοι και νταραβεριτζήδες!

Και στη διαμόρφωση του ευνοϊκού αυτού τοπίου, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα σχετικά νομοθετήματα που ρυθμίζουν ζητήματα εργασιακά, ενώ προβλέπουν φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις που σε συνδυασμό με την εξυγίανση των τραπεζών και την απαγκίστρωση από φαινόμενα γραφειοκρατίας δημιουργούν το κλίμα της νέας εποχής και της νέας τάξης (επιχειρηματικής και πολιτικής) πραγμάτων!