Η Μύκονος σώζει τον τουρισμό;

27/07/2021, 09:59
Η Μύκονος σώζει τον τουρισμό;

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι παρά την κρίση και την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τουρισμός πραγματοποιεί εντυπωσιακή ανάκαμψη και μπορεί να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τα ιστορικά επίπεδα που κατέγραψε το 2019, ωστόσο όλα δείχνουν ότι έχουμε αφήσει πολύ πίσω μας το απολύτως καταστροφικό 2020!!!

Την ώρα που η επέλαση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα πλήττει ακόμη και τώρα μεταφορές, μετακινήσεις πληθυσμών και κρατά κλειστά κρίσιμα για τον ελληνικό τουρισμό σύνορα, ξαφνικά στην Ελλάδα, την ώρα που όλα ανακάμπτουν και οι προσδοκίες διαγράφονται θετικές, αναδεικνύεται ζήτημα Μυκόνου!!!

Με αποφάσεις εν θερμώ, χωρίς βαθιά σκέψη και αξιολόγηση των συνεπειών, εν μέσω πολυφωνίας υπουργών της κυβέρνησης που προκαλούν σύγχυση και αλαλούμ, μπαίνει αιφνιδιαστικά λουκέτο στην βιτρίνα του ελληνικού τουρισμού!

Τον πιο διεθνή ελληνικό προορισμό, με αναφορές σε ξένο τύπο και ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εικόνα του οποίου σηματοδοτεί την τουριστική και υγειονομική πορεία της χώρας την ώρα τούτη!

Δυστυχώς, κυβερνητικά στελέχη χωρίς συνθετική σκέψη, υπουργοί που μόνο φωνασκούν, αλαλάζουν και… συνωμοτούν, πρόσωπα της κεντρικής εξουσίας που παρουσιάζουν αδυναμία εμφάνισης και υλοποίησης στρατηγικού σχεδιασμού, αρμόδιοι αξιωματούχοι που αδυνατούν να ελέγξουν, να περιορίσουν, να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο όχι μόνο στη Μύκονο, τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, αλλά να περάσουν το μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με τον κορωνοϊό προβλήματα δυσεπίλυτα!

Ενέργεια που προφανώς ήδη αξιοποίησαν οι ανταγωνιστές της Μυκόνου και της Ελλάδας στο εξωτερικό και τα κράτη εκείνα που ψάχνουν αφορμές για να κλείσουν τα σύνορά τους!

Ωστόσο, την ώρα τούτη επικρατούν ώριμες σκέψεις. Η λογική απέναντι στον υπερφίαλο παρορμητισμό!

Ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά παρεμβαίνει και δίνει λύσεις. Η Μύκονος σήμερα ξανανοίγει. Όμως η ουσία του θέματος βρίσκεται άλλου. Και είναι εκείνη που θα δώσει την οριστική λύση και θα διασώσει τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία.

Διότι το λοκντάουν στη Μύκονο ταρακούνησε τους πάντες και τα πάντα. Οι αξιωματούχοι έγιναν πιο σοβαροί, πιο προσεκτικοί, αξιοποιούν τους μηχανισμούς ελέγχου, σχεδιάζουν δράσεις και κινήσεις. Η κατάσταση φτιάχνει σε επίπεδο εξουσίας και άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή καταστηματάρχες, ξενοδόχοι και όλοι όσοι εμπλέκονται επαγγελματικά με τον τουρισμό εκσυγχρονίζονται, λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας και ελέγχου.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση περιορίζεται, καθώς οι πάντες συνειδητοποιούν όχι μόνο στη Μύκονο αλλά σε όλα τα νησιά και τους υψηλούς προορισμούς, ότι ένα νέο λοκντάουν τοπικό ή γενικό θα έχει συνέπειες καταστροφικές, μη προσμετρήσιμες!

Έτσι, φτάσαμε να δούμε μέχρι και κέντρα ελέγχου COVID ακόμη και μέσα στα δημοφιλή και πολυπληθή beach bar της Μυκόνου.

Καλώς ή κακώς, το λοκντάουν στη Μύκονο, αν και άστοχο, ενεργοποίησε δυνάμεις, συσπείρωσε επαγγελματικές ομάδες, αφύπνισε τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προκάλεσε εγρήγορση στο σύστημα και ανέδειξε ένστικτα επιβίωσης!!!

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι! Λέτε, τελικά, η Μύκονος να σώσει τον ελληνικό τουρισμό;