Το πρώτο crash test με τα media, η οικονομία και οι δημοσκοπήσεις!

03/09/2021, 12:00
Το πρώτο crash test με τα media, η οικονομία και οι δημοσκοπήσεις!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο ανασχηματισμός έτσι όπως εξελίχθηκε, με τις παράδοξες επιλογές και προσθαφαιρέσεις που κατά κοινή ομολογία προκάλεσαν μίνι κρίση στο κυβερνητικό σχήμα, αστάθεια και εκνευρισμό, έφερε για πρώτη φορά σε δοκιμασία τις σχέσεις του Μαξίμου με τα (ακόμη και φιλικά) media!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στηρίχθηκε όσο κανείς, με αφορμή την διαχείριση της πανδημίας και τα μείζονος σημασίας πολιτικά γεγονότα, από το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά έως και τις καταστροφικές πυρκαγιές, βρέθηκε σε αντιπαράθεση ακόμη και με όλους όσοι πολέμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν παντί τρόπο, με έμφαση και με όλες τις δυνάμεις τους, την επαναφορά της ΝΔ στην εξουσία!

Στην ουσία η κυβέρνηση εισέπραξε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα από τα ΜΜΕ και τους ισχυρούς εκδότες και καναλάρχες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ρίξει γέφυρες με τον Αλ. Τσίπρα, το οποία θα πρέπει αναπόφευκτα να συνεκτιμηθεί!

Αυτό το πρώτο crash test μεταξύ κυβέρνησης και (ακόμη και φιλικού) τύπου, αποκτά μια σημειολογία που έχει να κάνει με το άμεσο μέλλον και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ΔΕΘ θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα μιας νέας αρχής, ενός νέου ξεκινήματος με φόντο τις προσεχείς εθνικές εκλογές που εκτός απροόπτου θα διενεργηθούν στο τέλος της θητείας, δηλαδή Μάιο – Ιούνιο του 2023! Εκτός απροόπτου…

Επί της ουσίας οι νέες δράσεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα χαραχθούν επί τη βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων που την ώρα τούτη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα θεωρούν πως μετά την υποχώρηση των ποσοστών της κυβέρνησης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά βεβαιότητας υπάρχει μια περαιτέρω πτώση λόγω του ανασχηματισμού και του θέματος με την υπουργοποίηση και στη συνέχεια μη αποδοχής του ναυάρχου εν αποστρατεία κ. Αποστολάκη!

Ωστόσο, υποστηρίζουν, ακόμη και 5 μονάδες να έχει φτάσει την ώρα τούτη η πτώση στα νούμερα, είναι απόλυτα διαχειρίσιμη υπό την έννοια ότι σε μεγάλο βαθμό αφορά αντανακλαστική αντίδραση της κοινής γνώμης που σχετικά γρήγορα θα αποκατασταθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η από δω και μπρος διαχείριση των μείζονος σημασίας ζητημάτων θα γίνει με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και ότι οι προτάσεις υπουργοποιήσεων τύπου Αποστολάκη θα προέρχονται από πρόσωπα που θα τις έχουν δουλέψει σε βάθος και θα τις έχουν διασφαλίσει στον απόλυτο βαθμό και όχι από τον …ευρύτερο περίγυρο όπως έγινε τώρα και εκτέθηκε ο πρωθυπουργός!

Με φόντο την ΔΕΘ θα επιχειρηθεί η πρώτη προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, με άξονα την οικονομία και την επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2021, μετά την ύφεση κατά 8,3% το 2020!

Τα μηνύματα από τις εξαγωγές, την οικοδομική δραστηριότητα αλλά και τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και πιστοποιούν στην πράξη τη μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα και τις υψηλές προσδοκίες για το μέλλον!

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το Β’ τρίμηνο του 2021 είναι διψήφια και αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο τέλος του έτους στο 6,2% – 6,5%!!!

Την ίδια ώρα η προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δημιουργούν βάσιμες προϋποθέσεις για την στήριξη και προώθηση του μεγάλου εθνικού στοιχήματος που δεν είναι άλλο από την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μαζί με το ΕΣΠΑ προσδιορίζονται στα 72 δις. για την επόμενη επταετία!