Εθνική: Διεργασίες με επιχειρηματίες και funds για το 20%

15/11/2021, 10:29
Εθνική: Διεργασίες με επιχειρηματίες και funds για το 20%

Αποκαλύψαμε προ ημερών από τη στήλη, σχετικά με τις παρασκηνιακές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ως προς τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής τράπεζας, ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και σοβαρό ενδιαφέρον!

Κατ’ αρχήν πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι το ΤΧΣ σταδιακά θα (είναι υποχρεωμένο) αποεπενδύσει από την Εθνική όπου είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό της τάξης του 41%!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξελίξεις θα υπάρξουν εντός του 2022, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος, που αδιαμφισβήτητα συνδέεται με την προκήρυξη ή όχι πρόωρων εθνικών εκλογών.

Σε μια τέτοια περίπτωση η πώληση μετοχών του ΤΧΣ, μέσω placement θα πάει πίσω.

Διαφορετικά ίσως και να δρομολογηθούν καταστάσεις νωρίτερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 δηλαδή!

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τους διεθνείς συμβούλους της, πχ Goldman Sachs, έχουν καταλήξει στην απόφαση το ΤΧΣ αρχικά να πωλήσει μέσω placement το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η διοίκηση του ΤΧΣ δεν είναι και τόσο …ζεστή να πουλήσει το εν λόγω πακέτο των μετοχών καθώς φοβάται ότι θα χάσει την πρωτοκαθεδρία και τον έλεγχο της τράπεζας.

Αντιστοίχως και η διοίκηση της Εθνικής, μολονότι ξέρει πολύ καλά πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και νέους παίκτες – συμμέτοχους στην ανάπτυξη και εξυγίανση της, για τους ίδιους λόγους με το ΤΧΣ, φοβούμενη ότι θα χάσει ρόλους, παρέμβαση, επιρροή και οφίτσια, δεν διάκειται ευμενώς ως προς την είσοδο στο μετοχικό σχήμα νέων επενδυτών – διεθνών ή και εγχώριων παικτών!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση διά των συμβούλων της, φέρεται να έχει προχωρήσει τον αρχικό σχεδιασμό της!

Και καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και διεργασίες μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης και ξένων αλλά και εγχώριων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, με αντικείμενο το 20% της Εθνικής που θα διαθέσει μέσω placement το ΤΧΣ!

Σε απλά λόγια οι σύμβουλοι της κυβέρνησης συζητούν με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, πολύ ισχυρά διεθνή συμφέροντα που δραστηριοποιούνται ενεργά στην Ελλάδα, αλλά και κορυφαία funds του κόσμου που ήδη έχουν δείξει στην πράξη το ενδιαφέρον τους για τις επιχειρηματικές και τραπεζικές εξελίξεις στη χώρα μας, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, διαγωνισμών του δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις και εξαγορές!