Οι τράπεζες κάνουν… ντου στην Ελούντα;

16/12/2021, 11:10
Οι τράπεζες κάνουν… ντου στην Ελούντα;

Μαθαίνω ότι οι τραπεζίτες, φέρονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή απέναντι στον υπερδανεισμένο μεγαλοξενοδόχο Μαντωνανάκη, ο οποίος όπως υποστηρίζουν όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον δανεισμό του ως προς το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Λαγονησίου αλλά αντιθέτως δεν έχει ανταποκριθεί ούτε καν στις προτάσεις αποπληρωμής και δεσμευτικά συμφωνητικά που ο ίδιος πρότεινε στις τράπεζες.

Βεβαίως είναι γεγονός πως ο γνωστός μεγαλοξενοδόχος, με τις καλές προσβάσεις σε επίπεδο των παρυφών της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, πέτυχε ένα άνευ προηγούμενου αποτέλεσμα από την διαιτησία, μέσα από μια δικαστική απόφαση πρωτοφανή και ένα σκεπτικό έωλο και πρωτόγνωρο, που του επιδικάζει το ποσό – μαμούθ των 626 εκατ. ευρώ που πρέπει το κράτος να του καταβάλει για πράξεις, παραλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και διαφυγόντα έσοδα!!!

Η κυβέρνηση, που όπως αντιλαμβάνεστε ξαφνικά φορτώθηκε ένα βάρος 600 εκατ. που της επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, μια θηλιά ίση σχεδόν σε απόλυτα νούμερα με το Ελληνικό, το οποίο επί της ουσίας της το … «ακυρώνει», πρότεινε μια συμβιβαστική λύση ύψους 400 εκατ. ευρώ, την οποία ο Μαντωνανάκης αρνήθηκε, καθώς επιθυμεί και τα λεφτά να πάρει και το Grand resort Lagonissi να κρατήσει αλλά και να παραταθεί σε βάθος χρόνου η σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο προκειμένου να μετατρέψει τα μπανγκαλόους σε βίλες και να τα πουλήσει αλά Αστέρας Βουλιαγμένης και Ελληνικό!

Υπό αυτή την έννοια, επέρχεται σύγκρουση καθώς στο μεταξύ οι τράπεζες, στις οποίες ο μεγαλοξενοδόχος χρωστάει για το Λαγονήσι 300 και πλέον εκατ. ευρώ., που έχουν γίνει ιδιωτικές και οι μάνατζερ δίνουν λόγο στους μετόχους και δεν μπορούν πλέον να «βάζουν πλάτες» και να «κλείνουν τα μάτια», φοβούμενοι τυχόν απιστία, φέρονται αποφασισμένες να κάνουν …ντου στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Π. Μαντωνανάκη!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι από τις τράπεζες ελήφθη η απόφαση να κινηθούν οι διαδικασίες για τα ακίνητα της Ελούντα, των εμβληματικών ξενοδοχείων που αποτελούν περιουσία του μεγαλοξενοδόχου και όχι παραχώρηση – ενοικίαση όπως το Λαγονήσι, που αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στο Δημόσιο!

Και ενδεχομένως η ενέργεια αυτή των τραπεζών να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πίεσης προς τον μεγαλοξενοδόχο να δεχτεί τον διακανονισμό που προτείνει το Κράτος, να πάρει τα 400 εκατ. και με αυτά να αποπληρώσει τον δανεισμό στις τράπεζες.

Ειδάλλως, κινδυνεύει με απώλεια καθοριστικών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, όσο θα ψάχνει το …δίκιο του, στις μη καταβολές του Δημοσίου και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια!