Το «όχι» των επιχειρηματιών για Μυλωνά!

05/01/2022, 09:56
Το «όχι» των επιχειρηματιών για Μυλωνά!

Όπως έχουμε αποκαλύψει σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, ενδεχομένως την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού, το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής (από το 40,3% που κατέχει το ΤΧΣ) σε σοβαρούς και αξιόπιστους ξένους και Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και επενδυτές!

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα θα έχει αποκατασταθεί, με την αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοιού, και δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η Goldman Sachs, ο συντονιστής της «επιχείρησης Εθνική τράπεζα» για λογαριασμό της κυβέρνησης, που ως γνωστόν χειρίστηκε άψογα τις αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της ΔΕΗ, ενώ ενεπλάκη επιτυχώς και στην αύξηση της Alpha bank, έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο αναγνωριστικών επαφών με Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες και επενδυτές που απολαμβάνουν εκτός των άλλων και της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης!

Στο διά ταύτα, η αντίδραση των μεγαλοεπιχειρηματιών ήταν θετική επί της αρχής.

Υπό την έννοια ότι έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο φιλόδοξο project της μετεξέλιξης της Εθνικής τράπεζας σε «Εθνικό πρωταθλητή», συμμετέχοντας άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο στο σχέδιο να δοθεί ένα μέρος του προς διάθεση ποσοστού της τράπεζας από το ΤΧΣ σε ιδιώτες!

Ωστόσο, κοινό σημείο αναφοράς σχεδόν όλων των επιχειρηματιών,οι προθέσεις των οποίων τέθηκαν υπό διερεύνηση από την Goldman Sachs, ήταν η ανάληψη του μάνατζμεντ της τράπεζας από σύγχρονους τεχνοκράτες, με ιδέες, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Σε απλά λόγια, σχεδόν όλοι έθεσαν ως προϋπόθεση συμμετοχής στο project την απομάκρυνση Μυλωνά από την ηγεσία της τράπεζας, όχι φυσικά θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα του, αλλά υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα χρειάζεται κάτι πιο νέο, πιο φρέσκο, με καινοτόμες ιδέες και σύγχρονες παραστάσεις στο μάνατζμεντ, που να μπορεί να σηκώσει το βάρος και την πρόκληση ενός τόσο φιλόδοξου project!

Μένει επομένως να διαπιστωθεί στην πράξη, κατά πόσον το «τελεσίγραφο» των επιχειρηματιών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού για το μάνατζμεντ της Εθνικής τράπεζας ή στο τέλος της ημέρας θα μετρήσει η προσωπική σχέση με έναν τραπεζίτη με τον οποίο συναντώνται τα καλοκαίρια και κάνουν διακοπές στην Τήνο!