Η JP Morgan, το Μαξίμου και η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της Goldman Sachs!

30/01/2022, 20:04
Η JP Morgan, το Μαξίμου και η αμφισβήτηση  της πρωτοκαθεδρίας της Goldman Sachs!

Η συνάντηση Jamie Dimon - Κυρ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί την ανατροπή του πρωταγωνιστικού ρόλου και της προνομιακής σχέσης του Χάρη Ηλιάδη στις δουλειές του Δημοσίου!

Η επικείμενη έλευση στη χώρα μας του αφεντικού της JP Morgan έχει αδιαμφισβήτητα τη δική της σημειολογία, υπό την έννοια ότι η άφιξη του περίφημου Jamie Dimon, δεν γίνεται στενά λόγω της συμφωνίας απόκτησης του μειοψηφικού ποσοστού της Viva Wallet, αλλά για λόγους που σχετίζονται με τη συνολική και διαχρονική πλέον παρουσία της στη χώρα μας με ρόλο πρωταγωνιστικό!

Ο Jamie Dimon που θα συναντηθεί κατά πληροφορίες με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους και θα συμφάγει μετά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κάπου στην Ακρόπολη, είχε προγραμματίσει τουλάχιστον άλλες 2 φορές να επισκεφθεί την Ελλάδα, ωστόσο η έλευσή του ακυρώθηκε.

Και τώρα με αφορμή το deal της Viva, όπου με αποτίμηση 1,7 δισ. ευρώ αποκτά το 47,5% (δηλαδή με ένα ποσόν που ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ παίρνει με premium τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση, του Δ. Δασκαλοπούλου και του fund Hedosophia), η επίσκεψή του συνδέεται και με τη στήριξη του υποκαταστήματος που άνοιξε η JP Morgan στη χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεση της να εμπλακεί ενεργά στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας και στις «δουλειές» που βγάζει το ελληνικό δημόσιο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα αποτελέσματα που έχει επιφέρει το οικονομικό επιτελείο!

Η ανατροπή της προνομιακής θέσης…

Υπό το πρίσμα αυτό η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της JP Morgan στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει τη δική της σημειολογία η οποία σηματοδοτεί την ανατροπή του πρωταγωνιστικού ρόλου και της προνομιακής σχέσης που είχε με το Μαξίμου η Goldman Sachs και ο εν Ελλάδι εκπρόσωπός της Χάρης Ηλιάδης!

Οι καλά γνωρίζοντες εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι η άφιξη του Jamie Dimon καταδεικνύει την πρόθεση της JP Morgan να «παίξει μπάλα» στην Ελλάδα και να αποκτήσει στις εξελίξεις ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου.

Βάζοντας στην άκρη την Goldman Sachs που μέχρι σήμερα μονοπωλούσε τις σχετικές δουλειές του Δημοσίου και ως «συντονιστής» και σύμβουλος της κυβέρνησης καθοδήγησε μεταξύ άλλων τις αυξήσεις κεφαλαίου της ΔΕΗ, της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ είχε προγραμματίσει και διενεργήσει αναγνωριστικές επαφές για την διάθεση του 30% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας, που κατέχει το ΤΧΣ, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που για την κυβέρνηση προέκυψε το αραβικό σχέδιο των Sovereign Wealth funds του Άμπου Ντάμπι και της Σαουδικής Αραβίας!

Θέλει να εκθρονίσει την Goldman

Υπό το πρίσμα αυτό καθίσταται σαφές ότι η έλευση της JP Morgan και το άνοιγμα που κάνει στη χώρα και την κυβέρνηση φέρνοντας τεράστιες επενδύσεις και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση θετικού κλίματος, αποσκοπεί στο να αποκτήσει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις και να εκθρονίσει από την πρωτοκαθεδρία την Goldman Sachs «αμφισβητώντας» την κεντρική ισχύ και πρόσβαση του Χάρη Ηλιάδη, ο οποίος παραδόξως για λόγους αδιευκρίνιστους περιήλθε σε «δυσμένεια» από το Μέγαρο Μαξίμου, ενδεχομένως λόγω αυθαιρέτων κινήσεων που θεωρείται ότι έκανε γύρω από το placement της Εθνικής!

Και θυμίζεται ακόμη ότι στην Ελλάδα η JP Morgan έχει τον δικό της εκπρόσωπο, τον Στέλιο Παπαδόπουλο, τεχνοκράτη με εμπειρία που διαχειρίστηκε επιτυχώς επί χρόνια, το ζήτημα του Δημοσίου χρέους!