Τα σενάρια για Big Deals!

21/02/2022, 14:04
Τα σενάρια για Big Deals!

Η μελλοντική συγχώνευση Εθνικής - Πειραιώς! Η αποεπένδυση της Fairfax στην Eurobank και οι συζητήσεις Πρεμ Γουάτσα - Σπ. Λάτση με φόντο το Ελληνικό!

Μία άκρατη φημολογία έχει αναπτυχθεί στην χρηματιστηριακή αγορά, ότι επίκεινται δυο big deals, που θα προκαλέσουν θόρυβο, θα δρομολογήσουν καταστάσεις και θα αφήσουν …πολλά λεφτά στους μετόχους!

Δύο deals που ήδη σχεδιάζονται και φέρονται να έχουν ως κοινό παρονομαστή την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και τον επιτυχημένο επικεφαλής της στην Ελλάδα -και όχι μόνο- Χάρη Ηλιάδη ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τα success stories της Τρ. Πειραιώς, της Alpha bank και της ΔΕΗ!

Και το γεγονός είναι πως το θετικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από τις αρχές του χρόνου ευνοεί και την υλοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά και την άνθηση της σχετικής σεναριολογίας.

Οπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε πολύ σημαντικός παράγοντας των διεθνών αγορών και διαχειριστής – fund manager που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, τουλάχιστον το ένα από τα δυο ντηλς που κυοφορούνται είναι “game changers”! Δηλαδή θα κάνει το μπαμ!!! Και θα ανατρέψει τα δεδομένα…

Υπό αυτή την έννοια, καθίσταται σαφές πως οι δυο ή έστω η μια από τις εμβληματικές συμφωνίες που δρομολογούνται θα αφορά σε κλάδους αιχμής, υψηλής κεφαλαιοποίησης, και σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι κατασκευές!!!

Μέσα από συζητήσεις με σοβαρές πηγές και καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, παραθέτουμε κάποια σενάρια που ήδη ακούγονται μεμονωμένα στην αγορά ή έχει γραφτεί ρεπορτάζ γύρω από σχετικές δραστηριότητες τους ή επεκτατικές ενέργειες!

Η μελλοντική συγχώνευση Εθνικής - Πειραιώς!

Ως γνωστόν η Εθνική τράπεζα μπαίνει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που θα εξελιχθεί αρχικά με το placement του 20%-30% του ΤΧΣ σε ξένους Άραβες ή Ολλανδούς και Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές και στη συνέχεια με αύξηση κεφαλαίου μαμούθ της τάξης του 1 δις. ευρώ και άνω. Τον συντονισμό έχει αναλάβει η Goldman Sachs!

Αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, θα επακολουθήσει το δεύτερο placement μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, περί τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό επιθυμεί τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» που θα προκύψει μέσα από τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων τραπεζών.

Υπό αυτή την έννοια ως σενάριο νούμερο ένα, μπαίνει η μελλοντική συγχώνευση, από 2023 και μετά, Εθνικής – Πειραιώς!

Η «αποεπένδυση» της Fairfax στην Eurobank και οι συζητήσεις Πρεμ Γουάτσα - Σπ. Λάτση

Την ίδια ώρα στον Τύπο κατά τις τελευταίες ημέρες γράφεται το σενάριο για πώληση των μετοχών που κατέχει στην Eurobank το fund Fairfax του περίφημου Ινδοκαναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Το ζήτημα της αποεπένδυσης του Fairfax είχε τεθεί και παλαιότερα, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Λόγω λήξης της διάρκειας του fund και υποχρεωτικής ρευστοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων.

Ταυτοχρόνως είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που ενέπλεκαν συμφωνία με τη Lamda για το Ελληνικό, ανταλλαγές μετοχών και ενεργό συμμετοχή του Σπύρου Λάτση και πάλι στην πρώην τράπεζα της ιδιοκτησίας του!